Petre Roman: „În 1991, în GUVERN eram 9 șefi de promoție și 12 doctori în științe”

Publicat: 23 10. 2024, 12:00

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Petre Roman, fost premier al României, discută despre provocările cu care se confruntă România din punct de vedere politic și economic. Acesta vorbește despre importanța competenței în structurile guvernamentale. El își aduce aminte de perioadele în care țara avea lideri capabili și bine pregătiți, care au contribuit la dezvoltarea acesteia. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Roman afirmă că a rezistat datorită oamenilor competenți și capabili din toate sectoarele industriale. Aceasta precizează faptul că succesul României depinde de specialiștii care contribuie la bunul mers al societății.

„Am rezistat datorită acestor oameni foarte competenți și capabili din toate sectoarele industriale. Nu mai zic învățământ, știință, da, asta m-a ținut, ne-a ținut pe noi în picioare.”, spune el.

Petre Roman: „Nu mai există o selecție pe competență”

Întrebat despre degradare, Roman susține că lucrurile au alunecat foarte rău în direcția politicii de partid. Aceste observații arată cum politica românească s-a îndepărtat de principii esențiale, cum ar fi meritocrația, având ca rezultat numirea unor oameni fără pregătire.

„Dacă vorbim de politică, aici lucrurile au au alunecat foarte rău în direcția a apărării politicii în zonă de partid. În zona de partid s-a ajuns în situația că nu mai există o selecție pe competență, o selecție pe capacitate, o selecție pe talent dovedit.”, critică Roman.

Petre Roman: „Eram 9 șefi de promoție și 12 doctori în științe”

Roman rememorează că din 21 de membri ai guvernului erau nouă șefi de promoție și 12 doctori în științe. El critică faptul că acum, oricine este din partid primește o funcție, indiferent de capacități. Între anii ’90, România avea o echipă de conducere bine pregătită.

„Eram și un guvern restrâns, ca să dăm un semnal, din 21, eram 9 șefi de promoție și 12 doctori în științe. Știți ce însemna atunci să fii doctor?” spune acesta.

Păreri din străinătate: „Așa ceva nu s-a mai pomenit”

El continuă cu un exemplu din trecut, spunând că un ministru din Finlanda a fost surprins de numărul mare de doctori în guvern. Aceasta ilustrează cum România a fost apreciată pentru nivelul său înalt de educație și profesionalism, care nu mai este prezent în zilele noastre.

„Mi-aduc aminte în 1991 a venit în vizită ministrul de externe, mi se pare din Finlanda. și a zis Domnule, știi ce? Guvernul ăsta al vostru, zice, e o chestie așa cam ciudată. Am calculat că aveți 12 doctor în științe din 21 și așa ceva nu s-a pomenit.”, povestește Roman.

În trecut, oamenii au înțeles că era reformă

În final, Roman dezvăluie că politica trebuie să fie despre reformă. Acesta reafirmă necesitatea unei reforme profunde în politică, pentru a redresa țara și a reveni la o guvernare bazată pe competență și profesionalism.

„Politica cine o face? Partidul este despre o politică. Au venit în jurul meu oameni care înțelegeau că în România se face reforma.” încheie el.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”