Pandemia a lovit mult mai puțin piața muncii în România față de țările din zona euro. Țara noastră este în plutonul celor care nu au atins pragul de cinci procente, în vreme ce țări din vestul Europei se apropie de zece puncte procentuale.
Conform unui raport al Autorității pentru Supraveghere Financiară, rata șomajului ajustată sezonier în România s-a situat în decembrie 2020 la o valoare de 4,9%, în scădere cu 0,2 puncte față de luna precedentă (5,1%).
La nivel local, se menține tendința conform căreia rata șomajului în rândul bărbaților (5,1%) este mai mare față de rata șomajului la femei (4,6%).
Rata șomajului ajustată sezonier în zona euro s-a situat la un nivel de 8,3%, iar la nivelul UE rata șomajului a fost de 7,5% în luna decembrie 2020, valori similare cu cele înregistrate în luna anterioară.
Conform Eurostat, cea mai afectată țară rămâne Spania, cu 16,2%, în plutonul fruntaș fiind Italia (9%) și Franța (8,9%). Există și exemple care au gestionat problemele din piața muncii mai bine decât noi: Cehia (3,1%), Polonia (3,3%), Germania (4,6%) și Bulgaria (4,8%).
O explicație a nivelului bun de ocupare a forței de muncă vine de la faptul că România a avut parte în ultimul trimestru al anului trecut de cea mai mică scădere a Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană. Producția industrială și sectorul construcțiilor au contribuit la această performanță.
Potrivit datelor semnal preliminare publicate de Eurostat, prezentate vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), PIB-ul României a înregistrat în trimestrul al IV – lea 2020 o scădere de 1,7% față de 5%, în zona euro.