Planta devenită coşmarul celor care vor să vândă o casă. Scade valoarea proprietăţii

Publicat: 10 10. 2022, 13:23
Actualizat: 10 10. 2022, 13:25

O  plantă a devenit coşmarul celor care îşi doresc să vândă o proprietate, aceasta reuşind să scadă valoarea cu aproximativ până la 15% din suma totală care ar putea fi obţinută prin vânzarea unei case. Mai mult decât atât, poate determina numeroase bănci să refuze un credit ipotecar.

Troscotul japonez este considerat de specialiști deosebit de invaziv și aproape imposibil de stârpit și se întinde rapid pe kilometri întregi de teren. Planta a evoluat într-unul dintre cele mai dure medii de pe Pământ, iar oamenii de știință încearcă cu disperare să găsească o modalitate de a o distruge, scrie BBC.com.

Îndepărtarea completă a acestei plante este extrem de dificilă și înseamnă să sapi cel puțin 5 metri adâncime, iar apoi aruncarea întregului pământ. Din nefericire, dacă rămâne orice urmă din plantă, aceasta se poate regenera din cele mai mici fragmente chiar și după 20 de ani după ce pare că a dispărut. Un studiu a constatat că troscotul japonez ar putea să recrească dintr-un fragment de rădăcină care are doar 0,3 grame.

Troscotul japonez a apărut și în România

O plantă extrem de invazivă, troscotul japonez a apărut de ceva ani și în România, locuitorii din Transilvania luptându-se cu stârpirea ei. De exemplu, o pensiune din localitatea Buneşti, județul Braşov  a avut curtea plină de troscot japonez. Prinţul Charles şi botanistul său John Akeroyd au venit de mai multe ori aici şi le-au explicat proprietarilor ce au de făcut, scrie stirileprotv.ro.

În Marea Britanie, deţinătorii de terenuri care nu îndepărtează această buruiană sunt sancţionaţi cu amendă penală sau închisoare până la 2 ani. Prezenţa ei scade  valoarea unei proprietăți.

Uniunea Internaţională de Conservare a Naturii a declarat-o cea mai periculoasă planta invazivă, pentru că rădăcinile sale pot atinge 7 metri. Şi sunt atât de puternice, încât distrug fundaţiile sau asfaltul.