În piețele din întreaga țară au apărut mult așteptatele trufandale, iar românii le caută în fiecare primăvară, mai ales că suntem în perioada Postului Paștelui.
Nutriționiștii ne recomandă să le consumăm în cantități mari deoarece acestea aduc beneficii sănătății, fie că vorbim de spanac, urzici sau lobodă.
Deși prețurile sunt destul de piperate în această perioadă, o plantă specifică acestui anotimp se cumpără destul de ieftin și este considerată o adevărată plantă-minune, iar specialiștii spun că are efecte miraculoase asupra noastră.
Este vorba despre leurdă, o plantă înrudită cu ceapa și usturoiul dar care, spre deosebire de acestea, se găsește doar în această perioadă a anului. Planta este un puternic detoxifiant, mai ales datorită conținutului său crescut de antioxidanți.
Deși cei mai mulți români o consumă în salate, leurda poate fi folosită și în diverse alte combinații, arată Observator.
Sursa citată notează că leurda se găsește din belșug în păduri, iar pentru cei care nu au timp sau chef să o culeagă există varianta cumpărării ei din piețe.
Se vinde la 2 lei legătura, iar două legături sunt suficiente pentru o salată.
Deși cei mai mulți preferă să o consume sub formă de salată, leurda poate fi transformată și în alte preparate delicioase, cum ar fi un pesto, care merge de minune cu peștele la cuptor, spre exemplu.
Din leurdă poate fi făcută și o plăcintă deosebită. Pe lângă planta-minune, ne mai trebuie doar câteva ouă, brânză şi o bucată de aluat fraged.
Leurda nu este doar gustoasă, ci şi sănătoasă: reglează metabolismul, inflamaţiile şi previne problemele digestive.
„Conţine vitamina C, conţine acidul afla linolenic. Dă o mână cu partea de colesterol. Mai important de atât previne producerea de cheaguri de trombi plasmatici, ceea ce, din punct de vedere cardiovascular este o protecţie”, spune nutriționistul Ionuț Ignat.
Sucul de leurdă este considerat un antibiotic natural, iar din planta uscată se poate prepara un ceai revigorant.
Sursa foto: Shutterstock