În 2024, Guvernul Ciolacu a planificat investiții-record pentru dezvoltarea infrastructurii și modernizarea țării. Conform datelor oficiale, investițiile totale programate pentru acest an se ridică la 120 mld. lei, duble comparativ cu anul intrării Partiului Social Democrat (PSD) la guvernare, în 2021. Suma suportată de buget pentru investiții s-ar situa la circa 80 mld. lei în acest an, restul până la 120 mld. lei fiind fonduri europene nerambursabile.
Investițiile masive în infrastructură și alte proiecte de dezvoltare sunt menite să sprijine economia națională și să creeze locuri de muncă. Așa cum arată datele oficiale ale băncii centrale și ale Institutului Național de Statistică, este singura cale sustenabilă prin care România poate avea o creștere economică în contextul politico-economic dificil actual.
Așa cum a declarat premierul Marcel Ciolacu, este adevărat că aceste cheltuieli au un impact semnificativ asupra deficitului bugetar, care este estimat la 87 mld. lei în 2024, echivalentul a 5% din PIB. Dat fiind faptul că aproximativ 75% din deficitul din acest an sunt direcționate spre investiții, accentuarea acestuia este inevitabil.
Ce pot să vă spun este, de exemplu, că Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare al României și n-a considerat un risc pentru un plasament în România. Trebuie să ne hotărâm, vreți să intrăm în logica în care în două luni, dacă vreți, eu opresc orice investiție și avem deficit 3%? N-am o problemă, cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii și știți bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învățământ și la sănătate, după o criză socială și după cea mai mare grevă din sistemul de învățământ. (…) Repet, prefer să mă întrebați zilnic asupra deficitului și să continui investițiile. Eu investițiile din România nu le opresc!, a declarat premierul.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a anunțat că va parafa un nou acord cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetar, astfel încât acesta să ajungă la sub 2% din PIB, peste 7 ani, adică o scădere anuală de 0,7%.
România are în prezent 15 mld. euro contractate din fonduri europene, dintr-un total de 52 miliarde de euro disponibile, cu 1,8 mld. euro deja intrate în țară. În 2016, suma contractată era de doar 1,5 mld. euro. PSD și-a propus ținta ca România să utilizeze integral fondurile de coeziune până în 2026-2027, pentru a putea solicita fonduri suplimentare.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%, de la 70%.
Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, a investit masiv în infrastructură, sănătate și educație, alocând peste 7% din PIB pentru investiții, cel mai ridicat nivel din ultimii ani.
Datele INS și BNR arată o creștere a investițiilor nete cu 6,7% față de anul anterior, ceea ce ar putea conduce la cea mai mare creștere economică din UE. Fonduri-record au fost alocate Ministerelor Transporturilor, Sănătății și Educației, inclusiv pentru infrastructura spitalicească și școli verzi. Anul acesta, se preconizează finalizarea a 180 km de drumuri de mare viteză.
CITEȘTE ȘI: