Partidul de guvernământ român, PNL, va înființa sucursale chiar în Moldova vecină, în încercarea de a câștiga voturile a sute de mii de cetățeni duali din țară.
PNL, principalul partid de dreapta al României, și-a deschis luni seara în capitala Moldovei, PNL Chișinău, și a promis că va deschide sucursale în toată țara.
„Am pus bazele înființării organizațiilor locale și am început prin înființarea organizației locale PNL Chișinău”, a scris președintele PNL în Moldova, Adrian Dupu, pe Facebook.
Miscarea vine cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare din România, care urmează să aibă loc la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021.
„Ne consolidăm! Mă bucur că tot mai mulți români din Basarabia [o regiune care include cea mai mare parte a Moldovei] se alătură echipei PNL și se implică în viața politică românească [pentru a fi] mai aproape de România ”, a spus Dupu.
România a acordat circa 700.000 de cetățenii moldovenilor. Aproape un sfert dintre vecinii de peste Prut au acum naționalitate dublă – moldovenească și română.
În ultimii ani, tot mai mulți moldoveni s-au arătat interesați de viața politică românească, exprimând mai ales puncte de vedere proeuropene sau unioniste și votând la alegerile din România.
România a început să deschidă tot mai multe secții de votare în Moldova pentru alegeri, iar partidele politice românești au devenit din ce în ce mai interesate să facă campanii în Moldova.
Fostul președinte român Traian Băsescu era cel mai cunoscut politician din Moldova, dar din 2015 președintele PNL Klaus Iohannis a devenit mai popular.
„Este un lucru normal faptul că crearea de organizații [politice românești] în Moldova a devenit o tradiție, deoarece sunt 700.000 de români aici, dar nu sunt sigur că momentul [PNL] este corect. Această mișcare ar fi trebuit să fie făcută mai devreme sau după alegerile prezidențiale [din Moldova în noiembrie] ”, a declarat pentru BIRN analistul politic Ion Tabarta.
Tabarta a spus că crede că Partidul Socialist pro-rus al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, va exploata mișcarea PNL în timpul campaniei electorale, susținând că Bucureștiul este implicat în „intervenția străină” în Moldova cu scopul de a unifica cele două țări.
„Una dintre temele principale folosite de președintele Igor Dodon în campania sa prezidențială este de a alimenta„ naționaliștii ”moldoveni și etnicii pro-ruși împotriva României pentru o reunificare virtuală”, a spus Tabarta.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, pentru alegerile parlamentare din acest an, până la 14 septembrie, s-au înscris 6017 de alegători din afara țării pentru votul prin corespondență.
Pentru votul la secția de votare s-au înscris 1.838 de cetățeni români din diaspora.
AEP reamintește că, potrivit legislației în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondență sau la o secție de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 și se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în 21 septembrie.
O propunere legislativă aflate în procedură de urgență la Parlament prevede prelungirea acestui termen cu 30 de zile.