Poliția Rutieră ar putea fi OBLIGATĂ prin lege să anunțe prezența radarelor. Cum pot afla șoferii unde sunt amplasate

Publicat: 06 03. 2024, 22:51

Un proiect de lege aprobat de Senat ar putea obliga poliția rutieră să informeze conducătorii auto despre locația radarelor. În conformitate cu proiectul de lege, echipajele de poliție nu vor mai avea capacitatea de a opera în mod discret pentru a identifica șoferii care depășesc limita de viteză.

Conform proiectului de lege, poliția rutieră va trebui să folosească indicatoare rutiere sau mass-media pentru a anunța prezența radarelor.

Va fi o obligație pentru poliția rutieră să anunțe prezența radarelor. Acest lucru le va permite conducătorilor auto să fie informați cu privire la dispozitivele de măsurare a vitezei și să se comporte în consecință.

Polițiștii rutieri folosesc semnale de avertizare luminoase și sau sonore pe vehiculele care sunt oprite sau în misiune.

Textul proiectului de lege specifică faptul că „folosirea dispozitivelor de măsurare a vitezei se face doar de către polițiștii rutieri din autovehiculele poliţiei inscripţionate sau din afara acestora, la loc vizibil pentru participanții la trafic”.

În ceea ce privește șoferii, identificarea locației radarelor va permite conducătorilor auto să fie informați cu privire la dispozitivele de măsurare a vitezei și să își ajusteze comportamentul în trafic în funcție de acest lucru.

De ce ar trebui să știe șoferii unde sunt radarele?

În general, limita de viteză în localitate este de 50 km/h. Această viteză este aplicabilă atât drumurilor din oraș, cât și drumurilor care străbat sate și comune.

Cu toate acestea, există șanse ca viteza maximă permisă să fie mai mare. De exemplu, pe DN 1 în localitatea Românești, județul Prahova, viteza permisă este de doar 70 km/h.

Sunt zone în care viteza este limitată din cauza lucrărilor, a unui spital sau a unei treceri de pietoni, așa că șoferii trebuie să fie foarte atenți la indicatoarele rutiere.

Astfel, șoferii vor avea dreptul să folosească propriile dispozitive de detectare a radarelor Poliției Rutiere, cu excepția aparatelor de bruiaj, care sunt interzise. Aceste modificări legislative urmează să fie discutate în Camera Deputaților și, dacă vor fi adoptate, vor fi trimise Președintelui României pentru promulgare. De asemenea, abia după publicarea acestora în Monitorul Oficial, polițiștii vor fi obligați să anunțe prezența radarelor conform noilor reguli.