Prima pagină » Diverse » Polonia urmează să se retragă din Convenția de la Istanbul: „Conține elemente dăunătoare de natură ideologică. A impus școlilor să-i învețe pe copii despre sex”

Polonia urmează să se retragă din Convenția de la Istanbul: „Conține elemente dăunătoare de natură ideologică. A impus școlilor să-i învețe pe copii despre sex”

Polonia urmează să se retragă din Convenția de la Istanbul:

Polonia urmează să se retragă dintr-un tratat european care vizează prevenirea violenței împotriva femeilor, a anunțat sâmbătă ministrul Justiției din țară.

Zbigniew Ziobro a declarat că documentul, cunoscut sub numele de Convenția de la Istanbul, este „dăunător”, deoarece a impus școlilor să-i învețe pe copii despre sex.

„Conține elemente de natură ideologică, pe care le considerăm dăunătoare”, a spus Zbigniew Ziobro,

El a adăugat că reformele introduse în țară în ultimii ani au oferit o protecție suficientă femeilor, Potrivit Reuters.

Ministerul Justiției va face luni o sugestie Ministerului Politicilor Familiale, Muncii și Politicii Sociale pentru a se retrage din acord.

Invocând că convenția are o „natură ideologică”, Ziobro a spus că încearcă să construiască un „gen socio-cultural împotriva genului biologic”, care, a spus el, este „inacceptabil și dăunător” pentru Polonia.

Zbigniew Ziobro spune că ministerul său s-ar mobiliza luni pentru a începe procesul de retragere din tratat [Kacper Pempel / Reuters]

Președintele Andrzej Duda a fost reales în urma unei campanii în care a descris promovarea drepturilor LGBT ca o „ideologie” mai distructivă decât comunismul

Partidul de drept și justiție din Polonia (PiS) și partenerii săi de coaliție din Polonia se aliniază îndeaproape cu biserica catolică și promovează o agendă socială conservatoare. Guvernul a promis să promoveze valorile familiei tradiționale. Ostilitatea față de drepturile homosexualilor a fost una dintre problemele principale promovate de președintele Andrzej Duda în timpul unei campanii de re-alegeri reușite în această lună.

PiS s-a plâns de multă vreme de convenția de la Istanbul, pe care Polonia a ratificat-o sub un guvern centrist anterior în 2015. Guvernul spune că tratatul este lipsit de respect față de religie și necesită predarea politicilor sociale liberale în școli, deși în trecut s-a oprit din cauza unei decizii de părăsi.

Anul trecut, Polonia a susținut planurile de a face ca termenul de violență în familie să se aplice doar atunci când soții sunt bătuți de mai multe ori, după ce un proiect de proiect publicat pe un site web al guvernului a atras o critică.

Ziobro reprezintă un partid de dreapta mai mic din cadrul coaliției de guvernare. Un purtător de cuvânt al guvernului nu a fost disponibil sâmbătă pentru comentarii solicitate de The Guardian.

Protest la Varsovia

Vineri, mii de oameni, în mare parte femei, au protestat la Varșovia și în alte orașe împotriva propunerilor de respingere a tratatului.

„Scopul este legalizarea violenței domestice”, a declarat vineri Marta Lempart, unul dintre organizatorii de protest, într-un marș de la Varșovia. Unii protestatari purtau pancarte care spuneau că „PiS este iadul femeilor”.

Președintele Andrzej Duda a fost reales la începutul acestei luni în urma unei campanii în care a descris promovarea drepturilor LGBT ca o „ideologie” mai distructivă decât comunismul.

Turcia a fost prima țară care a ratificat Convenția Consiliului Europei adoptată în Istanbul la 2011, în timp ce Polonia a ratificat-o în 2015.

În anul 2016,  România a fost cel de-al 14-lea stat care a ratificat Convenția, prin Legea 30/2016, această etapă marcând începutul unui important proces de reformă legislativă prin care s-a realizat armonizarea actelor normative incidente în domeniu cu prevederile acesteia.

Fiind primul instrument internațional pentru stabilirea unor standarde cuprinzătoare și obligatorii din punct de vedere juridic pentru prevenirea violenței bazate pe gen, protejarea victimelor și pedepsirea autorilor, aceasta caracterizează violența împotriva femeilor ca o încălcare a drepturilor omului și o formă de discriminare.

Deși UE și statele sale membre au semnat tratatul, unele dintre ele – inclusiv Bulgaria, Cehia, Ungaria, Lituania, Letonia și Slovacia- încă nu au ratificat documentul.

Polonia s-a confruntat cu critici în trecut, în special din partea Amnesty International, asupra stării drepturilor femeii din țară.

Organizația Mondială a Sănătății spune că violența domestică a crescut în acest an în Europa, în timpul unor luni de blocaj care vizează combaterea coronavirusului.