Stefan Baretzki a fost un gardian SS sadic, „un criminal”, după cum spune un cunoscut istoric. Totuși, „Tatuatorul de la Auschwitz” ar fi ascuns și o urmă de umanitate.
Stefan Baretzki a fost închis pe viață în 1965, pentru uciderea a 5 oameni și participarea la execuțiile a peste 8.000 de alte victime în lagărul de la Auschwitz, situat în Polonia ocupată de naziști, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie dailymail.co.uk.
Faptele sale cumplite sunt expuse acum într-un serial Sky, inspirat de celebrul roman „Tatuatorul de la Auschwitz”.
Autoarea Heather Morris descrie pe larg relația dintre Baretzki și Lali Solokov, un evreu slovac, care și-a cunoscut viitoarea soție, pe Gita, în lagărul morții.
Baretzki este descris de istoricul Hermann Langbein drept „un criminal”, în cartea „Oamenii de la Auschwitz” (2004).
În timpul procesului, Baretzki a fost acuzat că a înecat 4 prizonieri într-un rezervor cu apă și chiar a ucis în bătaie un bebeluș.
Baretzki s-a sinucis în 1988, după ce ar fi exprimat remușcări pentru atrocitățile comise la Auschwitz.
Gardianul terorii este portretizat în serialul Sky de actorul german Jonas Nay, copleșit de rol, după cum a recunoscut presei.
Pentru a se pregăti pentru film, Nay a ascultat mărturiile lui Baretzki în procesul de la Frankfurt.
„A susținut timp de 45 de minute că tot ceea ce a făcut nu a fost greșit, o mărturie greu de ascultat. Poți asculta declarațiile șocante ale victimelor sale de la Auschwitz, care au supraviețuit ororilor”, a spus Nay.
În serialul „Tatuatorul de la Auschwitz”, Baretzki este gardianul care îl are în grijă pe Lali.
Baretzki este de acord să îi transmită un bilet Gitei, dar îl avertizează pe Lali că îl poate ucide oricând dorește.
Tartorul are însă încredere în Lali, căruia îi cere chiar și un sfat legat de iubita lui.
De asemenea, tatuatorul „trage sforile” pentru a o transfera pe Gita într-o clădire mai călduroasă, după ce femeia se îmbolnăvește foarte grav.
În același timp, însă, gardianul ucide fără milă prizonieri, fără nicio remușcare.
Într-un interviu oferit MailOnline, Morris l-a descris pe Baretzki drept „o brută”, „fără milă”, „fără remușcări” pentru crimele sale.
Aceasta recunoaște, totuși, că Baretzki ar fi avut „o mică doză de respect” pentru Lali.
„Lali știa să discute cu femeile, în timp ce Baretzki nu avea această aptitudine…”, a spus Morris.
„Era nesofisticat și needucat și a văzut în Lali o persoană de la care poate învăța ceva. Dar nu a dobândit și gena de empatie de la el”.
Baretzki, care a ajuns la Auschwitz la 22 de ani, a spus, în timp procesului din 1965, că lui și celorlalți gardieni li s-a transmis de către oficialul lagărului, Johann Schwarzhuber, că „trebuie să extermine toți evreii”.
Unii dintre colegii săi au întrebat „ce au făcut acești oameni?” și li s-a spus că prizonierii evrei „au otrăvit fântânile și au comis acte de sabotaj”.
În 1944, mii de bărbați, femei și copii au fost uciși, când lagărul familiilor de la Auschwitz – Theresienstadt – a fost lichidat de naziști.
Înainte de execuții, Baretzki l-a implorat pe comandantul SS al lagărului să cruțe viața copiilor.
La Birkenau, în cea mai nouă secțiune, denumită „Mexic”, Baretzki a povestit cum a găsit mii de femei, care dormeau pe jos și l-au implorat să le dea o gură de apă.
Baretzki a fost reținut, pentru scurt timp, de forțele sovietice, la sfârșitul războiului. În anii 1950, acesta a avut două confruntări cu poliția, pentru ultraj.
A fost arestat în 1960, devenind unul dintre cei 24 de bărbați judecați în Procesele Auschwitz de la Frankfurt.
După condamnare, gardianul criminal a fost vizitat la închisoare de istoricul Hermann Langbein. „Sper ca acest lucru să nu se mai repete”, i-ar fi spus Baretzki lui Langbein, referindu-se la genocidul de la Auschwitz.
Sursa foto: YouTube