Regele Charles al III-lea deține proprietăți în întreaga lume, inclusiv în țara noastră, mai exact în satul Viscri din județul Brașov. Locuința a fost achiziţionată în anul 2006 și a fost deschisă publicului, devenind una dintre cele mai cunoscute destinații ale Transilvaniei. Dar cum a ajuns fiul Elisabetei a II-a să cumpere casa din Viscri?
În anul 1998, actualul rege al Marii Britanii a venit pentru prima oară în Transilvania și s-a îndrăgostit iremediabil de locurile și oamenii pe care i-a întâlnit aici.
Astfel că în anul 2006 a luat decizia de a achiziționa o casă în Viscri, un micuț sat din Transilvania. La prima vedere, în exterior, locuința este vopsită în albastru și nu pare a fi genul de proprietate regală, însă in interior totul este renovat și amenajat în spiritul locului.
Datorită acestui lucru, satul Viscri a ajuns să fie vizitat atât de români, cât și de străini, devenind popular la nivelul întregii Europe.
Mai mult, oricine poate vizita respectiva casă, iar Viscri a ajuns să facă parte și din Patrimoniul Mondial UNESCO. Treptat, fiul Elisabetei a II-a a dat naștere la o fundație și a achiziționat mai multe proprietăți pe care le-a renovat.
Acum, acestea pot fi închiriate turiștilor. Suveranul s-a implicat în promovarea turismului și a tradițiilor locale. Nu de puține ori, monarhul Marii Britanii a vorbit despre frumuseţile Transilvaniei, despre peisajele superbe ale țării noastre și despre bunătatea localnicilor.
Satul Viscri aparține comunei Bunești, iar povestea acestuia a început în secolul al XII-lea, atunci când secuii au fost aduși pentru a apăra hotarul estic al regatului.
Ei au construit la acea vreme un lăcaș de cult, care, de altfel, a și dat numele localității în maghiară și germană. Mai târziu, secuii au fost mutați în Covasna și Harghita de astăzi.
După ce Charles a achiziționat o proprietate în acest loc, presa britanică a realizat mai multe reportaje. Astfel, locul a devenit faimos în întreaga lume. Dar cum a ajuns fiul regretatei regine britanice aici?
Ei bine, actualul suveran al Marii Britanii susține comunitățile rurale din țara noastră, și asta chiar înainte de a păși în România. În anul 1987, acesta a fondat fundația Mihai Eminescu Trust.
Aceasta își avea sediul la Londra și avea rolul de a sprijini intelectualii români să fie în contact cu universităţi din vestul Europei, în special Oxford şi Cambridge, și cu personalități din Europa Occidentală.
În anul 1989, Charles a vorbit despre situaţia dramatică a satelor din România, cu ocazia expoziției Build A Better Britain, organizată la Londra de Civic Society.
În 2015, acesta a înființat o altă fundație, cu scopul de a păstra și proteja patrimoniului arhitectural al țării noastre. Așadar, proaspătul monarh al Regatului Unit s-a implicat în conservarea monumentelor istorice, în programul de reabilitare a mai multor sate săsești, întemeiate în Transilvania în secolul al XII-lea, astfel că unele dintre acestea sunt azi în patrimoniul UNESCO.
Toate veniturile obținute din închirierea proprietăților sale ajung în conturile acestei fundații. În ultimii trei ani, Fundația a investit în țara noastră nu mai puțin de un milion de lire.