Prefectul Capitalei anunță restricțiile care vor fi ridicate dacă rata de infectare scade sub 1,5 la mie

Prefectul Capitalei anunță restricțiile care vor fi ridicate dacă rata de infectare scade sub 1,5 la mie
Sursa: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 03/05/2021, 13:27
Actualizat: 03/05/2021, 13:48

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, luni, că rată de infectare cu SARS-CoV-2 în Bucureşti ar putea ajunge în luna mai la un nivel de 1,5 la mie, în cazul în care se va menţine ritmul de descreştere actual. Declarațiile prefectului vin în contextul în care,luni, restricţiile în Capitală se relaxează. Restaurantele şi cafenelele, cinematografele şi sălile de spectacol se redeschid de astăzi la 30% din capacitate.

„Nu aş vrea să mă hazardez cu privire la data la care vom ajunge la 1,5. (…) Vedem că pasul de descreştere este undeva la 0,2 puncte procentuale. Dacă s-ar menţine aşa şi sperăm să se menţină aşa, atunci putem avea speranţe că în luna mai să ajungem la 1,5 la mie rată de infectare şi să putem să luăm şi alte măsuri de relaxare”, a precizat prefectul, într-o intervenţie la Digi 24.

Declaraţiile prefectului vin în contextul în care DSP Bucureşti a anunţat că rata de incidența a ajuns la valoarea de 2,42.

Pe de altă parte, Alin Stoica a admis că nu poate fi exclusă varianta unor „scenarii mai puţin optimiste”, menţionând că a existat o „relaxare destul de accentuată în perioada de minivacanţă” şi că efectele ar putea fi resimţite peste două săptămâni.

„De asemenea, există factori externi: noua tulpină indiană, care ar putea să se răspândească – nu ştim încă exact efectele – sau o altă mutaţie care ar putea să apară, aşa cum a fost tulpina britanică şi care a avut efect aici, în România„, a spus el.

Când va creşte capacitatea  la 50% – la restaurante, săli de spectacole, dar şi spectacole drive-în cu 300 de particianţi

„Încă suntem la un nivel al ratei de infectare destul de ridicat (…) după cum vedem, deşi a scăzut, numărul de decese încă se menţine la 180 de decese pe zi, sunt prea multe, totuşi, pentru a vorbi de o relaxare totală”, a mai declarat Stoica.

Când se vor putea organiza evenimente

Prefectul a precizat că urmează să fie reluată activitatea în sălile de spectacole şi în cinematografe în primă fază la o capacitate de 30%. De asemenea, Alin Stoica a vorbit despre posibilitatea organizării de evenimente în spaţii deschise la care ar putea participa maximum 300 de persoane.

„De asemenea – spectacole de tip drive in sau spectacole în aer liber cu un număr de participanţi de maximum 300. Acestea sunt unele dintre măsurile de relaxare pe care le-am putea vedea la 1,5 la mie. Şi având în vedere că vine vara şi aşteptăm genul acesta de evenimente, de spectacole, coroborat şi cu un număr mai mare de oameni care sunt vaccinaţi, atunci lucrurile ar putea să arate chiar bine”, a spus el.

De asemenea, Alin Stoica a afirmat că Ministerul Culturii ia în calcul organizarea unui eveniment pilot la care să poată participa spectactori vaccinaţi anti-COVID.

„În week-endul- cu 14-16 mai Ministerul Culturii organizează acest eveniment”, a spus Alin Stoica.

Prefectul a declarat că pentru autorităţi, în acest moment, este prioritară intensificarea vaccinării, inclusiv prin deschiderea de noi centre de tip drive-through.

„Scenariul pe care lucrăm este cel de vaccinare – ca să ştie toată lumea că aceasta este prioritatea zero pentru noi, în momentul de faţă, atât pentru Guvern, cât şi pentru autorităţile locale. (…) Prin creşterea capacităţii înţelegem noi centre drive through care să se deschidă în toate punctele importante ale Capitalei, să acopere întreaga hartă, pe fiecare sector. De asemenea, o campanie de comunicare şi de informare pentru cetăţeni, ca să înţeleagă care sunt beneficiile vaccinării. În acelaşi timp vom avea evenimente punctuale. Va exista maratonul vaccinării, organizat de CNCAV în următorul weekend, la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională. De asemenea, vor exista nişte programe pilot, acele spectacole la Teatrul Naţional şi la Opera Română în care vom testa cum anume am putea să redeschidem, cu accesul persoanelor care sunt testate sau vaccinate, în aşa fel încât să vedem care este efectul”, a spus Alin Stoica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări,...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai...
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Multă durere și dezamăgire la priveghiul Ilenei Stana Ionescu! Marea actriță, uitată de toată lumea:...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Test de cultură generală. Care instrument muzical este mai vechi decât roata?
×