Prima pagină » Diverse » PREMIERĂ. Banca Japoniei este condusă, pentru prima dată, de o femeie

PREMIERĂ. Banca Japoniei este condusă, pentru prima dată, de o femeie

PREMIERĂ. Banca Japoniei este condusă, pentru prima dată, de o femeie

Banca Japoniei este condusă, pentru prima dată, de o femeie, Tokiko Shimizu (55 de ani) fiind numită ca parte a unei remanieri extinse la Banca Japoniei. Ea a devenit unul dintre cei șase directori responsabili de conducerea operațiunilor băncii centrale.

Tokiko Shimizu, 55 de ani, este prima femeie care devine director executiv al băncii centrale japoneze, o instituție cu o istorie de 138 de ani, relatează Mediafax, care citează CNN. Banca Japoniei a fost înființată în octombrie 1882.

Cine este Tokiko Shimizu, prima femeie care conduce Banca Japoniei

Tokiko Shimuzu a început să lucreze pentru Banca Japoniei în 1987 și a activat în divizia de piețe financiare și în operațiuni de schimb valutar. A fost director general pentru Europa și reprezentant principal la Londra, între anii 2016 și 2018.

Tokiko Shimizu a devenit, astfel, prima femeie din istoria instituției care ocupă funcția. Femeile reprezintă 47% din forța de muncă a băncii centrale, dar doar 13% din posturile de conducere și doar 20% din posturile de expert.

Femeile au fost reprezentate în consiliul său de politici – cel mai înalt organism decizional responsabil pentru stabilirea politicii monetare – de când a fost înființat, în 1998.

Dar numai unul dintre cei nouă membri ai consiliului de administrație este o femeie, iar banca nu a avut niciodată o femeie guvernator, spre deosebire de Rezerva Federală sau Banca Centrală Europeană.

Japonia lansează un pachet de măsuri pentru sprijinirea economiei în valoare de 1 trilion de dolari

Japonia a anunţat, la începutul lunii aprilie, un pachet pentru sprijinirea economiei nipone, în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari, în contextul evoluţiei pandemiei de coronavirus.

Premierul japonez Shinzo Abe a anunţat pachetul de 108.000 de miliarde de yeni (989 miliarde de dolari) – o sumă echivalentă cu aproximativ 20% din PIB-ul celei de-a treia economii a lumii.

Pachetul include zeci de miliarde de dolari în numerar pentru familii şi proprietarii de afaceri mici care şi-au pierdut veniturile din cauza virusului. Pachetul include, de asemenea, măsuri fiscale şi împrumuturi cu dobândă zero.

Mai mult, Guvernul Japoniei va oferi 857 de dolari fiecărui rezident, cetățean japonez sau străin, pentru a relansa economia țării.