Revista ”Regal Literar”, aflată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, păstrează tradiția și consfințește, prin Premiile ”Regal Literar”, meritele și performanțele culturale din rândul artiștilor, cercetătorilor și promotorilor culturali din noile generații, dar și evidențiază personalitățile artistice și academice de la care comunitatea revistei se inspiră sau pe care le urmează.
Revista online de cultură ”Regal Literar” și-a început apariția – la 15 iulie 2020 – prin a fi una dintre puținele publicații online independente care se fundamentează pe valorile culturale românești și universale infailibile.
De la 21 iulie 2022, revista apare sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, reprezentând singura publicație online cu caracter vizionar în ceea ce privește viitorul intelectual și artistic din spațiul românesc.
Zilele trecute, revista ”Regal Literar” și-a desemnat laureații:
Premiul Regal Literar
- Daniela Șontică – pentru volumul „30 de scriitori din exil. 1945-1989”, editura Basilica, 2022;
- Daniel Nica – pentru volumul de filozofie „Cine sunt eu? Autenticitatea și limitele sale morale”, editura Ratio et Revelatio, 2022;
- Maria Ivanov – pentru volumul de versuri „Totul va fi bine”, editura Prut Internațional, 2022;
- Tiberiu Tudor – pentru volumul de versuri „Enisala”, editura Mușatinia, 2022.
Distincția de Excelență
- Cornel Mărculescu, Iulia Ghercă, Laurențiu-Ștefan Szemkovics și Benedicta Moldovan – pentru cercetare istorică;
- Andrei Zapșa – pentru întreaga operă literară și muzicală.
Premiul pentru poezie
- Ștefan Gabriel Mateescu;
- Așer Negoi;
- Claudiu Butnaru.
Premiul pentru epigramă
Distincția Culturală
- Cristiana Sima, Maria Avramescu, Adrian Artene și Teodora Marin – pentru promovarea culturii și pentru susținerea proiectelor revistei ”Regal Literar”.
Comisia de nominalizare și evaluare a fost formată din:
- [Președinte] Ștefan-Lucian Mureșanu (filolog, antrolopog, etnograf, scriitor, critic literar);
- Cristian Mușa (cercetător, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române);
- George Coandă (istoric al culturii și civilizației, scriitor, ziarist, critic literar, vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni, președinte UZPR Târgoviște);
- Lucian-Costin Dindirică (scriitor, istoric, Director al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj);
- Nicolae Florentin Streche (filolog, poet, eseist, critic literar, redactor-șef Regal Literar);
- Claudiu Dumitrache (scriitor, muzician, membru CPFCFC – Societatea Academică de Cercetare a Religiilor şi Ideologiilor, director fondator Regal Literar).
Revista ”Regal Literar” împărtășește mărturiile elitelor românești din toate timpurile cunoscute, arătând tinerilor sensul culturii, necesitatea responsabilității și indispensabilitatea cunoașterii identităților în contextul propagandei de abolire a acestora.
Revista este condusă de artistul Claudiu Dumitrache (fondator) și filologul Nicolae Florentin Streche (redactor-șef), avându-l Director Onorific pe acad. Ioan-Aurel Pop, cu un colegiu de redacție alcătuit din cercetători și membri ai uniunilor naționale de creație.