Prima pagină » Diverse » Presa din Ungaria despre verdictul unui procuror român: „Conține concluzii surprinzătoare”

Presa din Ungaria despre verdictul unui procuror român: „Conține concluzii surprinzătoare”

Presa din Ungaria despre verdictul unui procuror român:

Sloganul „Afară din țară cu maghiarii!” nu este o instigare, potrivit verdictului unui procuror român despre incidentul din Úzvölgye (Valea Uzului). Decretul conține și alte concluzii surprinzătoare, scrie presa din Ungaria.

Sloganul „Afară din țară cu maghiarii!” nu reprezintă ură sau discriminare

Acesta este decretul prin care procurorul instanței din Moinești (Mojnest) a închis o anchetă fără acuzații cu privire la evenimentele violente din cimitirul militar din Úzvölgye. Hungary Today scrie ca pe 6 iunie 2019, „naționaliștii români au  început să abuzeze de etnicii maghiari care protestau pașnic”.

Cimitirul militar este cel mai mare sit memorial WW1 din județul Hargita (Harghita) din România, care conține mormintele a aproximativ 600 de soldați din Austria-Ungaria. Cu toate acestea, consiliul local al orașului Dormănești din apropiere (Dormánfalva), în județul Bacău (Bákó), s-a mutat, în mod ilegal, pentru a înființa un sit memorial în cimitir pentru soldații români căzuți în al doilea război mondial. Acest lucru a încercat să prevină maghiarii și secuii formând un lanț uman atunci când a avut loc incidentul.

Vineri s-a comunicat că, sloganul „Afară din țară cu maghiarii!” reprezintă ură sau discriminare numai dacă vizează publicul, un număr nedeterminat de persoane. „În acest caz, însă, cuvintele derogatorii au fost adresate unui număr limitat de persoane – celor care au refuzat să permită persoanelor în cimitir cărora li s-a permis acest lucru”, se arată în comunicat.

Publicația maghiară notează faptul că autoritățile judiciare române au audiat doar martori români

Pe lângă faptul că urmărirea penală a auzit doar martori români, portalul a enumerat și o serie întreagă de declarații false în decretul urmăririi penale și a adăugat ceea ce s-a întâmplat de fapt. Un martor a spus, confirmat de alți cinci martori, că „comportamentul maghiarilor care se adunau la cimitir era potrivit pentru a provoca violență, dar românii nu au reacționat la provocare.” Insă, aceeasi pubicatie citeaza o publicatie romaneasca si scrie ca, ”ceea ce s-a întâmplat cu adevărat a fost că maghiarii au format un lanț uman în jurul cimitirului și s-au rugat, chiar și atunci când românii au strigat și unii au aruncat cu pietre”.

În plus, portalul notează că urmărirea penală a descris în mod fals distrugerea porții cimitirului. În timp ce urmărirea penală a declarat că mai multe persoane, inclusiv femei și copii, au intrat în cimitir și au început să tragă pe poartă, din care au fost rupte bucăți subțiri de lemn; în realitate, poarta a fost dărâmată și românii s-au repezit în cimitir încercând să-i bată pe ungurii care făceau un lanț uman.

Se cere verificarea procurorului care a clasat dosarul Valea Uzului

Publicarea verdictului urmăririi penale a atras critici și în România, deoarece Organizatia Active Watch solicita verificarea procurorului Daniel Constantin Galbeaza, de pe langa Judecatoria Moinesti, dupa ce acesta a clasat dosarul Valea Uzului, ca urmare a plangerilor Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Partidului Civic Maghiar si Asociatiei Miko Imre.

După o luptă și dezbateri diplomatice, încă alte investigații sunt încă în desfășurare în legătură cu evenimentele și consecințele acestora.