România, Ungaria și Bulgaria, țări care de obicei au rate de creștere ridicate, au descoperit că economiile lor au suferit din cauza crizei Covid – 19
În același timp, ziarul parizian „La Tribune” dezvăluie că România, Ungaria și Bulgaria au suferit o scădere istorică a produsului intern brut (PIB), din aprilie până în iunie, comparativ cu trimestrul anterior, din cauza impactului noului coronavirus, potrivit primele estimări făcute de institutiile nationale.
PIB-ul celui de-al doilea trimestru a scăzut cu 12,3% în România și 9,8% în Bulgaria, cea mai mare cădere de la criza economică din 1997.
Produsul intern brut al Ungariei plonjează cu 14,5% în trimestrul 2 al anului 2020, în timp ce PIB-ul scade cu 12,3% în România și 9,8% în Bulgaria, așa cum arată Institutele de Statistică din țările respective, citate. de France Presse și reluată de ziarul economic francez „La Tribune” în ediția online.
Acestea sunt cele mai pesimiste rezultate economice identificate în România și Ungaria după trecerea la o economie de piață după 1989, afirmă sursa citată. Bulgaria a cunoscut o criză severă în 1997, PIB-ul scăzând cu 10,1% în primul trimestru al acelui an. Mai important decât se aștepta, încetinirea din Ungaria a afectat în principal sectoarele de servicii și industriale. Ministerul Ungariei de Finanțe a arătat că a luat măsuri de protecție economică, care reprezintă aproximativ 20% din PIB-ul național.
Produsul intern brut (PIB) al Ungariei a scăzut cu 14,5% în trimestrul 2 al anului, comparativ cu primele 3 luni ale anului 2020, cea mai pesimita situatie de când s-a încheiat regimul comunist cu mai bine de 3 decenii în urmă.
În Ungaria, noua criză de coronavirus a afectat serviciile, precum și industria, a declarat biroul național de statistici KSH. Scăderea trimestrială de 13,6% față de an a depășit previziunile analiștilor.
„Obiectivul este ca economia maghiară să revină cât mai curând posibil pe calea sa anterioară crizei și să obțină din nou o creștere de aproximativ 5%”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.
Ungaria prognozează o contracție de 3% a PIB-ului său pentru 2020, în timp ce România se așteaptă la o scădere de 3,8% și Bulgaria de 7%.
Comisia Europeană se bazează pe o scădere între 6% și 7% pentru aceste țări, care rămân printre cele mai sărace din UE, dar ale căror economii au înregistrat o creștere relativ puternică în ultimii ani în cadrul blocului comunitar.
În România și Bulgaria, exporturile au scăzut cu 18%, respectiv 23,4% în trimestrul 2.
România a anunțat vineri o creștere cu 14% a pensiilor începând cu luna septembrie, consumul gospodăriei fiind un motor de creștere.
Se așteaptă ca deficitul public să ajungă la 8,6% până la sfârșitul anului.
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu declara in iulie ca prognoza Comisiei Europene este pesimistă, în contextul în care INS a raportat o creștere economică în primul semestrul