Președintele CJ Neamț: „A trebuit să găsesc o soluție/ Dacă spitalul de la Lețcani era deschis la capacitate maximă, am fi evitat tragedia”

Publicat: 15 11. 2020, 01:21
Actualizat: 06 04. 2021, 14:37

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, a vorbit, sâmbătă seară, la Antena 3, despre numirea managerului Spitalului Județean Piatra Neamț, în condițiile în care este la al optulea manager, în ultimul an.

Spitalul Județean Neamț, unde sâmbătă seară au murit zece persoane într-un incendiu la Secția ATI Covid, se află în subordinea Consiliului Județean Neamț și este la al optulea manager în ultimul an.

Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, spune că fostul manager, Silviu Verzea, a demisionat, fiind sub presiunea informațiilor apărute în presă. Despre numirea managerului Spitalului Județean Neamț, Lucian Micu, Ionel Arsene, spune că a fost făcută, în condițiile în care managerul Verzea și-a dat demisia.

 

„A trebuit să găsesc o soluție imediată”

„Încă de la început vreau să transmit regretul familiilor îndurerate. În acest moment se fac anchete, până la o concluzie nu aș vrea să mă pronunț asupra cauzelor. Poate fi o situație:  supraîncălzirea. Ne  organizăm să transferam pacientii de la AȚI la spitalele din Iași.

Domnul Micu are o experiență managerială. Cred că este jurist. Managerul unui spital nu trebuie să fie de specialitate. L-am numit pentru că fostul manager, Verzea, și-a dat demisia pentru că era nevoie de el în câmpul medical. Haideți să vedem care e cauza , nu de ce a fost numit.

Când a fost incidentul cu oamenii care stăteau afară, medicul Spitalului Județean, Verzea, și-a dat demisia, și a trebuit să găsesc o soluție imediată”.

Ionel Arsene acuză Guvernul că nu a permis deschiderea spitalului Lețcani la capacitate maximă, finanțat de CJ Neamț și CJ Iași, în condițiile în care este supraîncărcat.

„Decesul a doi pacienti s-a produs în UPU, ca urmare a transferului. De trei săptămâni suntem în genunchi. Dacă spitalul de la Letcani era deschis la capacitate maximă, am fi evitat tragedia”

„În decursul zilei de mâine vom avea concluzii. Strig de două săptămâni și spun că spitalele județene sunt supraincarcate. Această pandemie a venit ca un val asupra noastră. Această tragedie putea fi evitată, pentru că avem 100 de paturi care stau goale.  Un spital cu 100 de paturi stă gol pentru că Ministerul Sănătății nu vrea să aloce fonduri. Spitalul Județean este supraîncărcat. 

S-au făcut zeci de adrese. Am spus că avem nevoie de spitalul suport Covid-19 la Iași, să transferăm pacienții.

S-a făcut tot ce e omenește. De trei săptămâni suntem în genunchi. Din cauza asta am tot strigat de trei săptămâni. Problema autorizațiilor la ISU au toate spitalele, nu doar Piatra Neamț. Cauza a fost supraîncălzirea sistemelor medicale. Nu acuz pe nimeni, dacă Spitalul de la Letcani era deschis la capacitate maximă, am fi evitat tragedia. Guvernul nu ne ajută cu nimic. Doar CJ Neamt a finanțat impreună cu CJ Iasi, cu 13 milioane de euro pentru Spitalul Covid Letcani, pe care Guvernul nu vrea să îl deschidă. Sunt 14 paturi folosite.

Când capacitatea este  depășită, ce pot să fac mai mult, în condițiile în care am cumpărat un spital cu 250 de paturi, 100 la ATI, iar Guvernul trebuia să îl autorizeze?”

„S-au făcut modificări la alte etaje pentru a suplimenta capacitatea ATI”

Întrebat dacă era la curent cu faptul că sunt efectuate nişte modificări la instalaţia spitalului şi că este făcută o suplimentare a echipamentelor cu oxigen, liderul PSD Neamţ a spus ca s-au produs la alte saloane, la alte etaje, pentru a suplimenta capacitatea sectiei ATI. Salonul unde s-a produs incendiul nu a suferit modificari, potrivit spuselor acestuia.

„Aceste modifcari și suplimentare erau pe alte salone, nu unde s-a produs tragedia. S-a produs o reconfigurare la alte saloane, voiam să mărim capacitatea secției ATI. 

Am stat de vorba cu conducerea spitalului, nici prefectul, nici ISU nu m-a contactat. În această seară am ținut legătură cu conducerea spitalului, pentru a afla câte paturi ATI avem disponibile.

Pe salonul unde s-a produs tragedia nu s-au făcut modificări, nici la sistemul de alimentare cu oxigen, ci la alte etaje pentru a suplimenta capacitatea ATI.

Conducerea Spitalui Județean a făcut sesizări, am ieșit public și l-am acuzat pe ministrul Sănătății că nu vrea să deschidă spitalul. Nu m-au convocat la ședința, nu m-au sunat. Sunt în drum de la Bucureșți, mă îndrept spre Piatra Neamț. Nu e posibil să nu fiu invitat, spitalul  fiind finantat de CJ Neamț. Trebuie să lăsăm politica deoparte și să încercăm să salvăm viețile oamenilor”.