Prima pagină » Diverse » Primele declarații ale ministrului Sănătății după bilanțul record raportat de România: ”În următoarea perioadă vom putea eficientiza și alte unități spitalicești. Faptul că am ajuns la o capacitate maximă de 28.000 de teste pe zi, este o mare realizare/ Județul Galați poate deveni noua Suceava”

Primele declarații ale ministrului Sănătății după bilanțul record raportat de România: ”În următoarea perioadă vom putea eficientiza și alte unități spitalicești. Faptul că am ajuns la o capacitate maximă de 28.000 de teste pe zi, este o mare realizare/ Județul Galați poate deveni noua Suceava”

Primele declarații ale ministrului Sănătății după bilanțul record raportat de România: ”În următoarea perioadă vom putea eficientiza și alte unități spitalicești. Faptul că am ajuns la o capacitate maximă de 28.000 de teste pe zi, este o mare realizare/ Județul Galați poate deveni noua Suceava”

Ministrul Sănătății a oferit primele declarații după bilanțul negru raportat în decursul zilei de astăzi, făcând declarații despre focarul de la căminul de bătrâni din Sectorul 1, ancheta epidemiologică de la spitalul județean Galați, capacitatea spitalelor de a interna bolnavi Covid-19, capacitatea României de a testa bolnavii sau persoanele cu simptome cu coronavirus, criteriile potrivit cărora se impune carantinarea unei localități, precum și negocierile României cu privire la vaccinul împotriva noului coronavirus.

Intrebat despre căminul de bătrâni din Sectorul 1, care s-a transformat în ultima săptămână în focar de COVID-19, după ce Direcția de Sănătate Publică a refuzat să testeze imediat rezidenții internați, ministrul Sanatatii a spus ca a fost in vizita in cursul zilei de astazi:

Ministrul Sănătății despre focarul de la căminul de bătrâni din Sectorul 1: Am venit să evaluez o situație. Trebuia să fiu anunțat. Am cerut o retestare și o reevaluare

”Am venit să evaluez o situație. Nu am fost informat, ci am venit eu să mă informez. Trebuia să fiu anunțat.  Am cerut o retestare și o reevaluare. Protocolul nostru spune că persoanlul se retesteaza o dată la două săptămâni,  cei internați în cămine o dată pe luna, în funcție de simptome, ori de câte ori este nevoie, o dată la 6-7 zile, perioada în care se incubeaza virusul. Toți vârstnicii sunt testați în prezent.

Vor exista retestari în funcție de simptome, iar o evaluare va fi făcută de Corpul de Control. Ministrul Sănătății nu face anchetă  epidemiologică, ci Corpul de Control. Haideți să respectăm autoritățile”

 

Referitor la ancheta epidemiologica de la spitalul Judetean Galati: Printre cei care au fost prezenți, din Corpul de Control, se număra inspectorul general din Ministerul Sănătății și directorul șefului de control

”Pe medicii de la Constanța, i-am găsit și au plecat luni, după ce am plecat eu, făcând o evaluare completă. Au făcut recomandarea către DSP Galați  și către managementul unității. Știți foarte bine cine era medicul epidemiolog și cât putea sau nu putea să țînă sub control toate focarele.

Din evaluările inițiale, aștept raportul Corpului de Control, astea erau și informaiile că încasa 50.000 de lei/luna.

Printre cei care au fost prezenți, din Corpul de Control, la spitalul Județean Galați, se numără inspectorul general din Ministerul Sănătății și directorul șefului de control.

Galați poate deveni noua Suceava, dacă nu luăm măsuri. Ieri am văzut reacții politice la un alt nivel și trebuie să intervenim în forță. Avem nevoie de un DSP care să aibă o detașare fermă și detașare a epidemiologilor, medici care  să respecte regulile și să trateze corect pacienții. Am găsit spitale în care se purta sau nu echipament”.

Legat de creșterea numărului de cazuri, Nelu Tătaru a declarat:

”Sunt cele două săptămâni de care vorbeam și sper să le putem gestiona. (…) Nu ține doar de noi, Ministerul Sănătății, ține de agenții economici și populația civilă”.

În contextul creșterii record a noilor cazuri cu coronavirus ministrul Sănătății a declarat că există câteva spitale care și-au mărit capacitatea, urmând în perioada următoare să se eficientizeze și alte structuri.

În următoarea perioada vom putea eficientiza și alte unități spitalicești

”Spitalul Clinic Nr.1 Cf Witting București, spitalul Județean Ilfov, spitalul Elias, astăzi s-a mărit capacitatea la  Spitalul clinic „Dr. Victor Babes” cu alte 30 de locuri, urmând ca în următoarea perioada să putem eficientiza și alte structuri. Colentina a avut un aviz pentru patologie covid, apoi s-a revenit pentru patologie non-covid și covid și am revenit pe o patologie  covid, în contextul în care următoarele zile situația ne-o va impune. Structura modular a spitalului Elias poate fi funcțională, trebuie detașați medici. Avem pârghie legală pentru a detașa din Voluntari”. 

Întrebat despre capacitatea României de a efectua un număr maxim de teste, Nelu Tătaru a declarat că laboratoarele prioritizează efectuarea testelor, iar anumiți factori duc la numărul din prezent a testelor, însă este o mare realizare.

”Faptul că am ajuns la o capacitate maximă 27-28.000 de teste pe zi, este o mare realizare”

”S-au făcut 20.000 de teste în aceleași laboratoare. Avem un Ordin de Ministru prin care laboratoarele să prioritizeze pentru pacienții internați sau cei cu simptome de boală, urmând a fi testați cei care pleacă în concedii. În condițiile în care capacitatea de testare s-ar aloca în trei schimburi, am ajunge la 28.000 de teste pe zi. Aparatele au exactoare manuale, timpii sunt diferiți, experiența fiecărui personal e diferită. Faptul că am plecat de la un singur punct de testare cu 100 teste pe zi si am ajuns la 133, cu o capacitate maximă 27-28.000 de teste pe zi, este o mare realizare”.

Despre criteriile carantinarii, ministrul Sănătății explică că se instituie carantinarea unei localități în funcție de transmiterea localitara și numărul de locuitori.

”Carantinarea unei localități se impune în funcție de transmiterea localitara și numărul de locuitori”

Carantina se impune după anumite criterii și este solicitată  de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. Avem localitățile din Giurgiu și din Prahova. Vom putea evalua  și vom putea indica carantinarea altor localități și în funcție de transmiterea localitara, cazuri calculate la miia de locutorii și anumite contexte, activități economice și asigurarea celor necesare.

Despre negocierile României în ceea ce privește vaccinul împotriva coronavirusului, despre care Gândul.ro a oferit informatii în exclusivitate, ministrul Sănătății  a spus că există negocieri cu mai multi producători în prezent

”România are negocieri cu Comsia Europeană”

”România are negocieri cu Comsia Europeană. Sunt mai multe firme cu care negociam. Suntem în faza I, ÎI, sperăm să ajungem în faza III la finalul anului și să avem șansă să avem acces în următorul an la vaccin”, a declarat  în cursul zile de astăzi, ministrul Sănătății

 

Nelu Tătaru, declarații după numărul record de cazuri anunțate astăzi

Posted by Gandul on Thursday, July 23, 2020