Prima pagină » Diverse » Primul european care va zbura la bordul capsulei SpaceX a lui Elon Musk

Primul european care va zbura la bordul capsulei SpaceX a lui Elon Musk

Primul european care va zbura la bordul capsulei SpaceX a lui Elon Musk

Astronautul francez Thomas Pesquet va fi primul european care a călătorit pe o nouă navă spațială din aventura SpaceX a lui Elon Musk.

Pesquet a anunțat marți pe Twitter că va reveni la Stația Spațială Internațională (ISS) în 2021 și că în prezent se antrenează la „facilitățile futuriste ale SpaceX”.

„Sunt încântat să fiu primul european care zboară pe noua generație de nave spațiale creier americane”, a spus Pesquet într-un comunicat lansat de Agenția Spațială Europeană (ESA).

„Pentru mine va fi extrem de interesant să compar cu primul meu zbor ca pilot Soyuz și să aduc această experiență echipei”, a adăugat el, potrivit Euronews.

Al doilea zbor, finantat de o companie privată, urmează să se lanseze în primăvara anului 2021

Misiunea Alpha, care urmează să se lanseze în primăvara anului 2021 din Cape Canaveral în SUA, va fi al doilea zbor operațional pe o navă spațială Crew Dragon de la SpaceX de Elon Musk.

Prima a fost în luna mai a acestui an și a făcut istorie, deoarece a fost prima dată când o companie privată a trimis cu succes oameni pe orbită. A fost, de asemenea, primul zbor al NASA în nouă ani care a plecat de pe pământul american.

NASA, care și-a retras programul de nave spațială în 2011, s-a bazat până atunci pe nava spațială Soyuz lansată din Kazahstan pentru a trimite astronauți la ISS.

Pesquet, 42 de ani, va fi alăturat în misiune de doi astronauți ai NASA, Shane Kimbrough și Megan McArthur, și Akihiko Hoshide de la Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia.

Vor rămâne la bordul ISS timp de aproximativ șase luni împreună cu trei colegi de echipaj care se vor lansa printr-o navă spațială Soyuz rusă.

Directorul ESA, Jan Worner, a declarat că „cu Thomas fiind primul astronaut european care a zburat către Stația Spațială Internațională pe un vehicul Crew Dragon, acest lucru arată că, chiar și atunci când se folosește o navă spațială comercială construită în SUA, caracterul internațional al fluxului spațial uman este încă o anumită.”

„Aștept cu nerăbdare să văd din nou astronauții europeni într-un mediu în care nu există granițe – Stația Spațială Internațională”, a adăugat el.

Va fi a doua oară în spațiu a lui Pesquet după o ședere de șase luni pe ISS din noiembrie 2016.

În timpul misiunii Proxima, inginerul și pilotul francez au luat parte la aproximativ 200 de experimente – inclusiv 60 de europene – și au stabilit un record pentru numărul de ore petrecute în știință într-o săptămână. De asemenea, a realizat două trotuare spațiale.

Un alt european, germanul Matthias Maurer, trebuie să zboare la ISS în 2021. În prezent, acesta se antrenează alături de Pesquet.