Schimbarea legii electorale este prima schimbare pe care o cer, într-un glas, românii din străinătate. Au demonstrat că, dacă sunt obligați, stau la coadă pentru a cere ce e al lor – dreptul la vot -, dar asta nu înseamnă că vor mai accepta noi „cozi ale umilinței”. Vor fi vigilenți în perioada următoare, pentru ca politicienii de acasă să modifice legea electorală și să ofere diasporei un vot mai simplu și mai adaptat vremurilor și dimensiunii comunității de români din străinătate.
„Ar trebui să răspundă cei care fac legile, care înainte de alegeri s-au uitat la legea asta și au zis că nu trebuie să o schimbe, pentru că merge. Dar s-a văzut, nu merge”, a spus Marius Nicolescu, din Bruxelles, într-o intervenție la Gândul LIVE. „Schimbarea legii electorale e necesară” și o chestiune „morală” și „logică”, a mai spus Nicolescu.
„Eu mă bucur că există deja discuții pe marginea schimbării legii electorale. Să săperăm că asta nu se întâmplă doar pentru că a trecut o săptămână și subiectul e proaspăt. Trebuie să ținem minte un pic ce s-a întâmplat”, a mai spus românul din Bruxelles.
Un punct de vedere similar a avut și Alexandru Urdaș, din Paris: „Am făcut front comun și ne vom organiza pentru a obține cât de repede o rectificare a legii, fie vot electronic sau prin corespondență”. Pentru clasa politică din România, Urdaș a avut și un mesaj pe post de avertisment: „Să fie foarte atenți, foarte atenți la mișcarea începută mai înainte în diaspora, chiar cu Roșia Montană. E o generație care își demonstrează cultura civică, că îi pasă, că poate suna părinții și să-i facă și pe ei să iasă în stradă. Am demonstrat că suntem puternici. Să ne ia în seamă pentru că suntem mulți și vom fi din ce în ce mai mulți”.
Despre modificarea legislației electorale a vorbit și Cristian Tudor Popescu: „De ce nu e computerizat încă procesul electoral? Răspunsul e foarte simplu: domnii care au fost până acum la putere nu știu să fure în domeniul ăsta nou, electronic. O să învețe să fure și electronic, dar sunt leneși”.