Prințul Andrew, fiu al reginei Elisabeta a II-a, este acuzat de abuzuri sexuale la o instanță federală americană
O femeie din SUA, care susține că a fost adusă în Marea Britanie în vârstă de 17 ani pentru a întreține relații sexuale cu ducele de York, a intentat un caz civil la New York, susținând că a abuzat-o sexual.
Luni, avocații Virginiei Giuffre, au intentat un proces la curtea federală din Manhattan, în baza Legii victimelor copiilor. Giuffre, care locuiește acum în Australia, a declarat că avea 17 ani când a avut loc asaltul membrilor familiei regale britanice.
Avocații lui Giuffre susțin că prințul a abuzat-o sexual în mai multe rânduri în 2001, inclusiv în conacul Epstein din New York și în casa londoneză a lui Ghislaine Maxwell.
Virginia Giuffre, cea care l-a acuzat de agresiuni sexuale şi pe Jeffrey Epstein, susține că a fost agresată sexual de către prințul Andrew la Londra și New York.
O purtătoare de cuvânt a prințului Andrew, în vârstă de 61 de ani, a declarat că nu există „niciun comentariu” asupra cazului, care a fost depus în temeiul Legii victimelor copiilor din New York.
Prințul a negat în mod constant afirmațiile.
„Nu s-a întâmplat. Pot să vă spun absolut categoric că nu s-a întâmplat niciodată acest lucru. Nu-mi amintesc că am întâlnit-o vreodată pe această doamnă, nici măcar o singură dată”, a mărturisit Andrew.
Cazul susține că prințul a abuzat-o sexual pe Giuffre – cunoscută pe atunci sub numele de Virginia Roberts – la casa londoneză a asociatului Epstein Ghislaine Maxwell și la casele Epstein din Manhattan și Little St James din Insulele Virgine SUA.
Giuffre susține că prințul s-a angajat în acte sexuale fără consimțământul ei, știind câți ani avea și „că era o victimă a traficului sexual”.
Cazul mai spune că „conduita extremă și revoltătoare” continuă să-i provoace lui Giuffre, în vârstă de 38 de ani, „o suferință și un prejudiciu emoțional și psihologic semnificativ”.
„În această țară nicio persoană, indiferent dacă este președinte sau prinț, nu este mai presus de lege și nici o persoană, oricât de neputincioasă sau de vulnerabilă ar fi, nu poate fi privată de protecția legii. În urmă cu douăzeci de ani, bogăția, puterea, poziția și legăturile prințului Andrew i-au permis să abuzeze de un copil înspăimântat și vulnerabil, nefiind nimeni acolo care să o protejeze. A trecut mult timp pentru ca el să poată fi tras la răspundere”, se arată în documentația depusă la tribunal.
Cu toate acestea, există o fotografie care îl arată clar cu brațul în jurul lui Giuffre într-o locație despre care fratele lui Ghislaine Maxwell, Ian, a confirmat că seamănă foarte mult cu casa ei din Londra.
Unii „prieteni” ai prințului Andrew au sugerat anonim că fotografia este falsă.
O persoană apropiată prințului a declarat recent pentru BBC că există o explicație mai simplă – că a întâlnit mii de oameni și că, deși s-ar putea să o fi întâlnit pe Giuffre, pur și simplu nu și-o amintea.
Prințul Andrew a spus că va ajuta autoritățile de aplicare a legii în anchetele lor cu privire la Jeffrey Epstein.
În reclamaţie se arată că ducele de York, al doilea fiu al reginei Marii Britanii, este „un bărbat puternic” căruia Virginia Giuffre i-a fost „predată în scopuri sexuale” între anii 2000 şi 2002, începând cu vârsta de 16 ani, în reţeaua de trafic sexual pentru care Jeffrey Epstein a fost acuzat şi închis. Acesta din urmă s-a sinucis în închisoarea din Manhattan în vara lui 2019. Prinţul Andrew este învinuit că a agresat-o sexual pe Virginia Giuffre, pe atunci minoră, de trei ori: la Londra, la o apropiată al lui Epstein, Ghislaine Maxwell, şi pe proprietăţile omului de afaceri la New York şi din Insulele Virgine. Maxwell este încarcerată.
„Prinţul Andrew este responsabil de ceea ce mi-a făcut. Cei puternici şi bogaţi nu sunt exceptaţi de la a plăti pentru faptele lor. Sper că şi alte victime vor vedea că nu este posibil să trăieşti în tăcere şi frică”, a spus Virgnia Giuffre într-o declaraţie transmisă presei.
Ce este Legea privind victimele copiilor?
Legea privind victimele copiilor din New York a fost semnată în drept de guvernatorul Andrew Cuomo în 2019.
A permis supraviețuitorilor abuzurilor sexuale din copilărie să depună un dosar prescris sau expirat și le-a acordat un an pentru a face acest lucru.
Acea perioadă de un an a fost apoi extinsă din cauza întreruperii serviciilor judiciare în timpul pandemiei și se încheie săptămâna aceasta, pe 14 august.
Cuomo a numit-o „o cale către justiție” pentru persoanele care susțin că au fost abuzate la vârste minore și a fost menit să ajute „la corectarea greșelilor care au rămas nea recunoscute și nepedepsite”.
Între timp, o anchetă independentă a constatat luna aceasta că guvernatorul Cuomo a hărțuit mai multe femei. Cuomo a negat că ar fi atins în mod necorespunzător pe cineva și a promis că va rămâne în funcție.
Acțiunea în justiție a lui Giuffre este o cauză civilă formulată de o parte privată pentru daune bănești, spre deosebire de o cauză penală intentată de stat.
Arick Fudali, partener la firma de avocatură Bloom din New York, care a reprezentat nouă dintre victimele Epstein, a declarat pentru emisiunea Today a BBC Radio 4 că „foarte puține” dintre astfel de cazuri au ajuns să treacă în judecată, dar există o „mică șansă” ca acest lucru să fie posibil.
Alternativele constau în faptul că este soluționat în prealabil, este eliminat de un judecător sau reclamantul încetează acțiunea.