Capacitatea de a face deducții logice rapide este o caracteristică a inteligenței. Conform dictionarului limbii române, inteligența este „capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior; deșteptăciune”.
Teoria coeficientului de inteligență – IQ, de la termen „Intelligenzquotient”, inventat de psihologul german Wilhelm Stern, a fost completat de teoria propusă de Dr. Howard Gardner referitoare la inteligenţele multiple. Profesor la Universitatea Harvard ,Gardner a criticat noţiunea tradiţională de inteligenţă bazată pe IQ.
Cele şapte tipuri de inteligenţă au fost descrise în cartea „Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences” („Cadrele Mentale: Teoria Inteligenţelor Multiple” – nr.), iar ulterior au fost completate cu încă două, dintre care al nouălea, este cel mai controversat dintre ele: inteligenţă spirituală sau existenţială.
Potrivit specialiștilor în psihoterapie care detaliază această teorie, persoanele care au inteligență vizuală și spaţială dezvoltată îşi pot imagina, pot inţelege şi pot reprezenta vizual cu mai multă uşurinţă concepte geometrice şi spaţiale. Acest tip de inteligenţă poate fi descoperit în diferite forme, de la un simţ al direcţiei dezvoltat, până la o coordonare foarte buna a mişcărilor şi memorie vizuală deosebită.
Printre cele mai cunoscute tipuri de teste, se numără cele prin se cere identificarea unor indicii sau diferențe într-un șir de imagini:
Astfel, se dă următoarea imagine:
Care dintre cele 8 femei e diferită de celelalte?
Răspunsul este simplu, dacă subiectul are spirit de observație.
Varianta corectă se poate vedea în imaginea următoare:
REZOLVARE:
Ce-a de-a șaptea femeie are culoarea rujului diferită.