Infertilitatea a devenit o problemă medicală tot mai frecventă, cu impact semnificativ asupra cuplurilor care își doresc copii, dar întâmpină dificultăți în obținerea unei sarcini pe cale naturală. Din fericire, astăzi, datorită procedurilor și tehnologilor moderne de reproducere umană asistată, chiar și cuplurile cu probleme de fertilitate severe își pot îndeplini visul de a avea un copil.
Infertilitatea poate afecta atât bărbații, cât și femeile, de aceea ambii parteneri trebuie să meargă la medic. Există numeroși factori care pot avea impact asupra fertilității. Uneori, poate fi vorba de elemente de mediu sau stil de viață, ca expunerea la substanțe toxice sau poluați, alimentația nesănătoasă, fumatul, sedentarismul și consumul de alcool. Însă, de cele mai multe ori, cauza este o afecțiune a unuia dintre parteneri.
În cazul bărbaților, varicocelul, hidrocelul, ectopia testiculară, tulburările hormonale și anumite boli genetice sunt cauze frecvente ale infertilității. În cazul femeilor, sindromul de ovar polichistic, endometrioza, obstrucția tubară, insuficiența ovariană și tumorile uterine pot duce la infertilitate. În plus, anumite boli cronice pot afecta fertilitatea ambelor sexe.
Investigațiile avansate sunt esențiale pentru descoperirea cauzelor infertilității. După evaluarea amănunțită a partenerilor, pe baza unor analize specifice, medicul alege metoda de tratament adecvată. În cazurile în care tratamentul afecțiunilor sau schimbarea stilului de viață nu tratează infertilitatea, medicul apelează la metode mai complexe, ca stimularea ovariană, inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro (FIV). Aceasta din urmă este o metodă elaborată, care constă în recoltarea și fertilizarea artificială a ovulelor. Medicii implantează embrionii rezultați în uterul pacientei, urmând ca apoi sarcina să se dezvolte ca una normală.
Etapele FIV se desfășoară pe parcursul a 4-6 săptămâni, după un plan bine stabilit. Inițial, pacienta este supusă unui tratament de stimulare ovariană, pentru ca ovarele să producă mai multe ovule decât în mod normal. Urmează recoltarea ovocitelor și incubarea lor, apoi fertilizarea cu spermatozoizi de calitate obținuți de la partener. După ce medicii analizează embrionii, îi aleg pe cei viabili și îi injectează în uter. După o perioadă, mama este testată pentru a evalua rezultatul fertilizării.
Fertilizarea in vitro este cea mai eficientă tehnică de reproducere umană asistată. La Centrul FIV SANADOR, pacienții cu infertilitate beneficiază de consultații oferite de specialiști cu experiență vastă și pregătire înaltă. De asemenea, au acces la investigații și analize de mare precizie, realizate cu echipamente ultraperformante. Afecțiunile care provoacă infertilitate masculină sau feminină sunt tratate cu proceduri moderne, inclusiv chirurgie laparoscopică sau robotică. Centrul FIV SANADOR utilizează cele mai noi echipamente de pe piața medicală, în acord cu protocoale de ultimă oră. Echipa medicală multidisciplinară asigură sprijin pacientelor pe toată durata sarcinii, astfel încât aceasta să evolueze normal.
În fiecare an, la începutul lunii noiembrie, se celebrează Săptămâna Europeană a Fertilității, cu scopul atragerii atenției asupra problemelor de fertilitate. Cu această ocazie, SANADOR subliniază importanța consultațiilor și tratamentelor pentru infertilitate, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.