Prof. Vlad Ciurea dezvăluie care este cel mai sănătos pește pentru celula nervoasă

Publicat: 31 05. 2024, 20:26
Actualizat: 01 06. 2024, 07:28

Săptămânile următoare va fi dezlegare la pește, iar românii sunt mari amatori de delicatese de acest fel. Prof. dr. Vlad Ciurea a descoperit ce tip de pește este cel mai potrivit.

Carnea de pește sălbatică și somonul sunt cele mai sănătoase tipuri de pește, potrivit neurochirurgului Vlad Ciurea. Deoarece peștii marini conțin Omega, care se potrivește structurii și activității sinaptice ale creierului, peștii marini sunt cel mai bun aliment pentru creier. Deoarece credea că somonul și alte tipuri de pește marin sălbatic au cele mai mari beneficii pentru creier, el a inclus aceste tipuri de pește în recomandările sale.

Pentru că are puține calorii, carnea, în special cea de curcan, este bună. A observat că România a trecut treptat de la o dietă carnivoră predominantă la una care se concentrează pe alimente vegetale și pește.

Fructele și salatele sunt de asemenea bune. Conopida este deosebit de benefică creierului.

„În creier, forma de carne de la care îi vine proteina, îi vine de la pește. Cei mai buni pești pentru creier sunt peștii marini care se duc exact ca o proteină care convine creierului, și acel Omega care are două forme de colesterol, forma de colesterol benefică și forma mai puțin benefică. Dar acestea se potrivesc exact cu structura cerebrală și cu activitatea sinaptică de la nivelul creierului.

Recomand somonul, recomand peștele marin, recomand și peștele sălbatic. Iar din carne, și carnea este foarte bună pentru creier. Se consideră cea mai low calories, cea mai cu puține calorii, carnea de curcan. Și este foarte bună. Toate aceste elemente sunt majore pentru funcționarea creierului.

Se consideră că peștele marin este cel mai bun, sigur că somonul sălbatic, nu cel de crescătorie. La pești sunt cei statici, care nu sunt atât de benefici pentru creier și cei activi, răpitori. Cantitatea de proteine din acel pește merge foarte bine pentru celula nervoasă.

Sunt dovedite aceste lucruri. Și România, într-adevăr, a trecut treptat de la alimentația care a fost predominant cu carne, spre alimentația vegetală și alimentația cu pește. Poate salatele sunt foarte bune, nu trebuie să spunem ce fel de salate, dar sunt foarte bune. La fel și toate fructele.

Conopida este foarte bună pentru creier, din toate acestea alimente, creierul își ia ce are nevoie, cât mai bun, pentru a funcționa în condiții cât mai bune”, a explicat el în cadrul emisiunii „iThink”.

De ce trebuie să includem carne de pește în dieta noastră?

Este o sursă excelentă de proteine Toți aminoacizii care sunt necesari pentru construirea și repararea țesuturilor provin din pește. Proteinele din pește sunt mai ușor de digerat decât proteinele din alte animale. Peștele grase, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, sunt bogate în acizi grași omega-3, care sunt vitali pentru sănătatea cardiovasculară și funcționarea creierului. EPA și DHA sunt cei mai importanți dintre acești acizi grași omega-3. Omega-3 este important în prevenirea bolilor cronice, cum ar fi artrita și bolile de inimă, prin reducerea inflamației în organism.

Sănătatea cordului

Un risc mai mic de boli cardiovasculare este asociat cu consumul regulat de pește. Omega-3 reduce tensiunea arterială, nivelurile de trigliceride și prevenirea cheagurilor de sânge. Peștele cresc nivelurile de colesterol bun, HDL, și reduc nivelurile de colesterol rău, LDL.

Sănătatea cerebrală

Omega-3 este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea creierului. Peștele pot îmbunătăți memoria, concentrarea și sănătatea mentală dacă sunt consumate. Prevenirea apariției demenței: Un aport regulat de pește poate reduce riscul de declin cognitiv și de dezvoltare a bolii Alzheimer, conform studiilor.

Avantaje pentru sănătatea oculară

Degenerescența maculară legată de vârstă, o cauză comună a pierderii vederii la persoanele în vârstă, poate fi prevenită consumând pește bogat în omega-3.