Prima pagină » Diverse » Profesorul Vlad Ciurea SPULBERĂ mitul că în timp ce dormi creierul se odihnește: ”Asta se întâmplă în timpul somnului profund”

Profesorul Vlad Ciurea SPULBERĂ mitul că în timp ce dormi creierul se odihnește: ”Asta se întâmplă în timpul somnului profund”

Profesorul Vlad Ciurea SPULBERĂ mitul că în timp ce dormi creierul se odihnește: ”Asta se întâmplă în timpul somnului profund”
Medicul Vlad Ciurea, sursa foto: Mediafax/ Silviu Matei

Prof. dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai apreciați neurochirurgi din România, subliniază că, în timp ce mulți dintre noi cred că creierul „se odihnește” în timpul somnului, acest organ complex continuă să funcționeze.

S-a demonstrat că creierul uman are în prezent un miliard de activități pe secundă. Prof. Ciurea explică: „Primește semnale, răspunde, este într-o mișcare continuă”. El subliniază că această impresionantă rețea neuronală este responsabilă pentru învățarea, adaptarea și prevenirea unor afecțiuni complexe.

Chiar și atunci când anumite părți ale creierului „se odihnesc”, inima noastră continuă să bată. Acest mecanism a fost explicat de profesorul dr. Vlad Ciurea: Practic, creierul nu se odihnește niciodată.

„Aveți vreodată momente în care vă relaxați inima? Nu încetează niciodată să bată… De asemenea, creierul. Într-adevăr, unele zone ale creierului se odihnesc sau se relaxează. Cu toate acestea, altele funcționează în mod constant”, explică medicul.

De exemplu, zonele profunde rămân active în timpul somnului, chiar dacă cortexul cerebral, sau „cupola creierului” – telencefalul – este în relaxare. Prof. Ciurea remarcă faptul că aceste părți, cunoscute sub numele de sistem vegetativ, continuă să gestioneze funcțiile vitale ale organismului: „Respirația, circulația, mișcarea lichidelor și funcțiile endocrine sunt controlate de partea internă, pe care noi o numim parte vegetativă”, precizează el potrivit antena3.ro.

Neurochirurgul spune că creierul ajută la menținerea sănătății generale a corpului, în special în timpul somnului profund. El ajunge la concluzia: „Deci creierul nu se odihnește niciodată”.