Prima pagină » Diverse » PROIECT DE MODIFICARE. Camera Deputaților a votat impozitarea pensiilor speciale mai mari de 7.001 lei cu 85%

PROIECT DE MODIFICARE. Camera Deputaților a votat impozitarea pensiilor speciale mai mari de 7.001 lei cu 85%

PROIECT DE MODIFICARE. Camera Deputaților a votat impozitarea pensiilor speciale mai mari de 7.001 lei cu 85%

Proiectul pentru impozitarea pensiilor speciale cu până la 85% a fost votat miercuri, aproape în unanimitate de deputați.  Deputaţii Comisiei de buget au decis, miercuri, impozitarea pensiilor mai mari de 7.001 lei cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă, după ce au dezbătut un proiect de lege al PSD care prevede impozitarea pensiilor speciale.

Pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a menționat că pensiile contributive nu vor fi impozitate.

„Vorbim de pensii speciale, pentru că s-a vorbit în media de pensiile bazate pe contributivitate”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

După votul din Parlament, legea merge la președintele României, Klaus Iohannis pentru promulgare. Au fost 307 voturi pentru și un vot împotrivă.

Alfred Simonis a declarat că modificarea privind pensiile parlamentarilor va fi votată, mâine, în plenul reunit

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va modifica, joi, Statutul deputaților și senatorilor în sensul impozitării indemnizațiilor pentru limita de vârstă, denumite generic „pensii speciale”.

„Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor care urmează să fie adoptată de Camera Deputaţilor miercuri – n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine (joi – n.r), în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor.

Știre inițială

Camera Deputaților votează impozitarea pensiilor speciale. USR susține că PSD vrea și impozitarea pensiilor bazate pe contributivitate, dar și cele din pilonul 2 și 3.

S-a convenit suplimentarea ordinii de zi de liderii partidelor parlamentare  cu impozitarea pensiilor speciale. Plenul Camerei Deputaţilor a decis retrimiterea mai multor proiecte privind acest subiect la Comisia de buget pentru raport şi votarea acestuia în cursul şedinţei de miercuri. Astfel, Comisia de buget își desfășoară activitatea paralel cu ședința de plen a Camerei Deputaților.

Proiectul de lege, iniţiat de senatorul PSD Liviu Pop, a fost adoptat de Senat în anul 2019. În urma unui amendanet inițiat de PSD și susținut de PNL ar urma ca toate pensiile speciale din România să fie impozitate, iar cele care depășesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%.

„PSD a propus şi vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Aceşti bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocaţii şi pensii şi nu în buzunarele clientelei politice a PNL”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

 

Liderul deputaților liberali a declarat:

„În mod similar vom acționa și mâine în ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtatată orice inechitate socială între pensionari. PNL a susținut întotdeauna principiul contributivității, că un pensionar nu poate fi mai special decât altul. Amendamentul depus obligă PSD sa rupă frăția cu pensiile speciale. Propunerea de impozitare a fost luată prin consens de liderii de grup, iar modalitatea de legiferare respecta deciziile Curții Constituționale, care spun că pensiile speciale nu pot fi anulate, dar pot fi impozitate”.

USR acuză însă că proiectul modificat în comisii impozitează toate pensiile, nu doar pe cele speciale.

„După ce au votat contra impozitării pensiilor speciale, PSD azi dimineață a pus pe ordinea de zi un proiect de… impozitare a pensiilor speciale. Și au convocat fulger comisia pentru buget și finanțe. Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei”, a scris pe Facebook deputatul USR Claudiu Năsui.