Prima pagină » Diverse » Proiectul de lege al PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost aprobat de Parlament

Proiectul de lege al PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost aprobat de Parlament

Proiectul de lege al PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost aprobat de Parlament
Moțiunea de cenzură trebuie să fie votată de majoritatea parlamentarilor / Foto: Captură YouTube

Deputații și senatorii au votat, miercuri, pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiectul adoptat fiind inițiat de PSD.

Proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a primit  raport de admitere cu amendamente de la Comisia de Statut.  Decizia a fost luată cu 367 de voturi „pentru” şi 30 de abţineri. Plenul reunit al Parlamentului a adoptat miercuri legea PSD de desființare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul a trecut cu 357 de voturi favorabile, nicio abținere și niciun vot împotrivă. Parlamentarii UDMR nu au votat.

„Suntem bucuroși că proiectul PSD a fost adoptat de comisie”, spune Alfred Simonis.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că, atât  Guvernul Orban, cât  și Guvernul Cîțu puteau rezolva problema pensiilor speciale ale altor categorii prin OUG, iar pentru cele ale parlamentarilor puteau elabora mai repede un proiect legislativ.

În ciuda faptului că cei din Coaliție susțineau că proiectul USR va primi raport favorabil în Comisiile de specialitate, proiectul PSD a fost cel care a adunat mai multe voturi.

Astfel, proiectele de lege depuse de PNL și USR în acest sens au fost respinse.

Ludovic Orban, ieșire surprinzătoare

Ludovic Orban a acuzat PSD că a girat un sistem de pensii speciale pentru o anumită categorie de oameni, în timp ce alții care au muncit o viață trăiesc din pensii foarte mici.

George Simion (AUR): Noi am anunțat din campanie că vom vota pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Diana Șoșoacă: Mă uitam la dl Orban și nu credeam că e cineva care poate striga mai tare decât mine. Câtă demagogie ieftină…De ce mințiți poporul român? Legea dispune doar pentru viitor. Ceea ce votați acum se va aplica la următoarea legislatură. Restul pensiilor rămân valabile.

Pe procedură, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a cerut introducerea pe ordinea de zi a ședinței comune a unuia din cele trei proiecte de eliminare a pensiilor speciale.

„Birourile permanente reunite au decis să trimită către Comisia de statut cele trei proiecte de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale. Unul iniţiat de PNL, unul de USR PLUS şi unul iniţiat de PSD”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

PSD a depus pe 9 februarie la Parlament un proiect de lege pentru tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Proiectul are un singur articol, care stipulează că „articolele 49 și 50 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor cu modificările și completările ulterioare se abrogă”.

Proiectul a fost semnat de liderul PSD Marcel Ciolacu și alți parlamentari social-democrați: Paul Stănescu, Marius Budăi și Lucian Romașcanu.

Legea 96/2006 prevede ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială „în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.

Aceste venituri scad cu 20% pentru parlamentarii cu 2 mandate si cu 40% pentru cei cu un singur mandate încheiat.

Senatul va plăti în 2021 pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari 18,2 milioane de lei, în timp ce Camera Deputaților va avea de achitat 36 de milioane de lei. În total, 825 de foști aleși primesc astfel de beneficii.

În ianuarie 2021, potrivit statisticii Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), România avea 816 pensionari speciali membri ai Corpului diplomatic și consular, pensionari care aveau o pensie medie de 5.972 de lei net, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 4,8 milioane de lei pe lună.

La aceeași dată erau 780 de foști parlamentari plătiți cu o pensie medie de 4.980 de lei pe lună.