Proprietarul are voie să parcheze pe trotuarul din fața casei? În România, parcarea pe trotuar este reglementată de Codul Rutier.
În principiu, trotuarul este destinat exclusiv pietonilor, iar parcarea autovehiculelor pe trotuar este permisă doar în anumite condiții stricte.
Însă, nu de puține ori, cei care dețin o locuință pun diverse anunțuri pe gardul sau peretele imobilului pentru a împiedica alți șoferi să parcheze în acea zonă. Este legal?
Legea stabilește că trotuarul din fața unei locuințe aparține domeniului public. Ca să se afle în proprietate privată, ar trebui ca beneficiarul să plătească impozit la primărie pentru respectiva suprafață.
De asemenea, există posibilitatea de a închiria un loc de parcare de la primărie. Caz în care, conform legii, doar cel care plătește această chirie are dreptul să parcheze acolo. Dar pentru asta ar trebui ca primăria să marcheze și să delimiteze ca acel spațiu de parcare.
Conform Codului Rutier, este interzisă parcarea pe trotuar, cu excepția cazului în care există indicatoare sau marcaje care permit explicit acest lucru.
Articolul 143 din Regulamentul de aplicare al Codului Rutier specifică faptul că parcarea pe trotuar este permisă doar dacă:
Așadar, proprietarul nu are voie să parcheze pe trotuarul din fața casei sale decât dacă există marcaje sau indicatoare care permit acest lucru și dacă este asigurat un spațiu adecvat pentru pietoni.
Sursa foto: Shutterstock