(P)SALUBRIZARE Sector 5: Materialele de construcție și demolare pot fi reciclate și reutilizate în proiecte noi de construcție

Publicat: 29 07. 2024, 16:05

Materialele de construcție și demolare pot fi reciclate și reutilizate în proiecte noi de construcție, ajutând astfel la conservarea materiilor prime naturale, fără a fi nevoie de extragerea sau procesarea acestora, transmite Salubrizare 5 într-o postare pe Facebook.

O mare parte din aceste deșeuri provin din resturile generate în urma construirii, renovării și demolării clădirilor, podurilor, digurilor, barajelor sau drumurilor.

Deoarece pot conține și substanțe periculoase, deșeurile de construcție prezintă un pericol ridicat pentru mediul înconjurător. Astfel, reciclarea deșeurilor din construcții reprezintă o modalitate de a contracara riscul venit din această industrie, anunță Salubrizare 5 pe Facebook.

Principalele categorii de deșeuri din construcții și demolări includ cărămida, betonul, lemnul, diverse metale, sticla, cartoanele, plasticul, piatra, gipsul, asfaltul și ambalajele de vopseluri. De asemenea, alte componente recuperate, cum ar fi ușile, ferestrele, obiectele sanitare și electrocasnicele vechi, pot fi reciclate.

Potrivit reprezentanților Salubrizare 5, reducerea la sursă este o metodă esențială pentru prevenirea generării deșeurilor. Conservarea clădirilor vechi și abordările responsabile în construcțiile noi, cum ar fi adaptarea clădirilor pentru durabilitate extinsă și reducerea finisajelor interioare, pot preveni producerea deșeurilor și pot diminua costurile și eforturile de transport și construcție.

Și chiar dacă suntem la începutul procesului de conștientizare și reglementare a reciclării deșeurilor din construcții și demolări, este important să înțelegem că multe dintre componentele de construcție și resturi de construcție pot fi reciclate. Betonul și molozul pot fi transformate în agregate și produse din beton, lemnul poate fi refolosit în produse de mobilier, iar metalele valoroase precum oțelul, cuprul și alama pot fi reciclate, prevenind astfel poluarea mediului, explică Salubrizare 5.

Companiile de construcții și demolări, primăriile, arhitecții și proiectanții trebuie să promoveze activ reciclarea deșeurilor din construcții, susținând astfel proiecte mai sustenabile și prietenoase cu mediul.

 

CITEȘTE ȘI:

(P)SALUBRIZARE Sector 5 prezintă metode prin care compania ta poate reduce deșeurile de AMBALAJE

SALUBRIZARE Sector 5 explică modul în care se reciclează corect electronicele și electrocasnicele