Radu Cosma, director în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni: „Milioane de copii din Diaspora au nevoie de educație în limba română”

Radu Cosma, director în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni: „Milioane de copii din Diaspora au nevoie de educație în limba română”
Radu Cosma, director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Publicat: 07/11/2023, 18:50

Radu Cosma, director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a vorbit, într-un interviu recent, despre programele educaționale, cursurile de limbă, cultură și civilizație românească organizate pentru conaționalii din afara granițelor.

„Românii care au ales să trăiască peste hotare, poate că nu au conștientizat importanța învățării limbii române, dar dorul de țară i-a făcut să caute unele metode de coagulare socială. Biserica a fost acolo unde românii s-au stabilit. La nivelul Patriarhiei Române au fost înființate peste 1.300 de parohii. La fel, există o dinamică spectaculoasă la nivelul cultelor: penticostal sau adventist. Educația în limba română este prioritară, indiferent dacă vorbim despre biserica ortodoxă română, greco-catolică sau protestantă.

În felul acesta, educația ajunge la mult mai mulți copii decât decât ar ajunge programele guvernamentale, care se desfășoară prin intermediul cursurilor de limbă și civilizație românească. Atât de multă populație românească trăiește în afara granițelor, că oricât de mult am face noi ca stat, tot nu am ajunge la marea masa a populatei românești. Vorbim de milioane de copii care trăiesc în diaspora și care au nevoie de educație în limba română. Educația creează un sistem diferențial, pe care poți să socializezi și să-ți dezvolți personalitatea”, a spus Radu Cosma, în exclusivitate pentru DCNews.ro.

„Abordăm cât mai dinamic și flexibil acordurile pe care le avem cu mediul asociativ, cu bisericile”

„În ceea ce privește Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, abordăm cât mai dinamic și flexibil acordurile pe care le avem cu mediul asociativ, cu bisericile, astfel încât să răspundem unor nevoi concrete. Nu puteam face acest lucru decât în cadrul unui dialog concret care să ducă la dezvoltarea de proiecte. Vă dau un exemplu: în acest an, mai multe școli din Spania (școli de duminică, școli de pe lângă biserici) vor fi dotate, în baza unui proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Orice proiect care a răspuns nevoilor reale ale comunității românești a fost finanțat, în acești doi ani, de când dinamica Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Nu putem să vorbim despre un dialog cu comunitățile românești, dacă nu vom aloca și buget. Avem în vedere și dezvoltarea unor programe integrate, are să aibă parte de colaborarea cu celelalte instituții românești, astfel ca impactul să fie sporit. Biserica are un rol multidimensional. Limba română se vorbește și în afara slujbelor. Nu există biserică din Diaspora care să nu aibă și cursuri de duminică. Partea culturală și socială au importanță, deoarece românii merg mereu la biserică”, a mai subliniat Radu Cosma.

Printre proiectele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni se numără: programul de tabere de vară, dar și cei de burse pentru elevii români din Ucraina, notează sursa citată.

„În acest an, 5.000 de copii din Diaspora au venit în șase tabere din țară. Ne dorim să dezvoltăm acest program și la anul. Programul a fost posibil grație parteneriatului cu Ministerul Familiei. Nu în ultimul rând, am acordat burse pentru toți elevii români care studiază în limba română în Ucraina, atât ciclul preuniversitar, cât și universitar. La acestea se adaugă și renovarea unor școli din Ucraina. E o dinamică spectaculoasă pe care ne dorim să o menținem”, a mai adăugat Radu Cosma, director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

FOTO – Captură video: DC News

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar