Prima pagină » Diverse » Raed Arafat, despre posibilitatea ca laboratoarele ce efectuează teste SARS-CoV-2 să lucreze duminica

Raed Arafat, despre posibilitatea ca laboratoarele ce efectuează teste SARS-CoV-2 să lucreze duminica

Raed Arafat, despre posibilitatea ca laboratoarele ce efectuează teste SARS-CoV-2 să lucreze duminica
Raed Arafat, replici dure pentru fundația „Dăruiește Viața”: „Nu e un atac împotriva DSU sau a doctorului Arafat, ci...” / Sursă foto: GOV.RO

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat, vineri seară, că duminica trebuie scoasă din calculul incidenţei ratei de infectare, în contextul în care laboratoarele ce efectuează teste pentru depistarea infecţieide tip SARS-CoV-2 nu lucrează. Ca o soluție, acestea pot lucra și duminca

Seful Departamentului pentru Situații de Urgență, despre posibilitatea ca laboratoarele să lucreze duminica

Dacă într-un judeţ au zis că nu se fac analize deloc în ziua de duminică, atunci ziua de duminică nu mai trebuie să fie calculată în cele 14 zile. Soluţia este să facă teste duminica. Dacă la Covasna a apărut că laboratorul este închis duminica, trebuie văzut de ce.

În mod normal, trebuie să se întoarcă duminica, dar pentru ziua respectivă, în care au zis că nu au făcut niciun test, această zi din calcul trebuie eliminată când facem împărţirea incidenţei. Şi nu împarţi pe 13, tot pe 14 zile, dar fără să calculezi această zi.

E un artificiu, dar îţi dă totuşi informaţia mai corectă, decât să împarţi la 14 zile, din care într-o zi nu ai făcut nimic. Soluţia este să lucreze şi duminica, soluţia este să lucreze cât mai mult, să facă cât mai multe„, a explicat Raed Arafat, la Digi24.

În legătură cu informaţia că în unele judeţe, cum ar fi Călăraşi, se fac doar şase teste pe zi, şeful DSU a spus că este vorba de cele care se fac la Spitalul Judeţean, dar numărul este mult mai mare, pentru că multe teste se lucrează în alte judeţe.

”S-au făcut chiar și 300 de teste într-o zi la Călărași”

La Călăraşi avem şase teste pe zi, dar nu înseamnă că atâtea se fac, pentru că multe se fac trimiţându-le în altă parte. Cele şase sunt ce raportează Spitalul Judeţean Călăraşi, care are un echipament care permite să facă atâtea teste. În rest, nu înseamnă că se fac atâtea teste, din ce mi-a spus directorul DSP, chiar 300 de teste s-au făcut într-o zi la Călăraşi”, a punctat Raed Arafat.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a făcut declarații, joi,  precizând că raportarea cazurilor în sistem european se face cu ajutorul testelor PCR, fiind teste de bună calitate

„Există multe discuții. Raportarea cazurilor în sistem european se face după confirmarea cu test PCR, insă nu oricum. Ne găsim intr-o situație în care raportăm de la laboratoare. Aceste teste sunt de bune calitate, iar laboratoarele se găsesc în sistem de control al calității. Mai mult, trainingul specializat al personalului este esențial, așa se întâmplă peste tot, este foarte important. Trebuie să se înființeze centre regionale pentru a coordona testarea. 

Lockdown la nivel national?

Întrebat și de posibilitatea unui lockdown la nivel national, acesta a spus că autoritățile vor face o reevaluare a restricțiilor abia după ce vor vedea efectele regulilor deja adoptate.

Dacă nu vom avea un impact serios cu aceste măsuri, vom avea o reevaluare. Asta scrie în Hotărârea de Guvern și cred și în Hotărârea CNSU. Dacă se va decide că mai e nevoie de măsuri și care sunt ele, vom vedea atunci. Dar se va face o reevaluare”.

Ce spune Klaus Iohannis despre instituirea unui lockdown după alegerile parlamentare

Klaus Iohannis s-a arătat încrezător în noul set de măsuri restrictive adoptate de Guvernul României în scopul stopării răspândirii noului coronavirus. Șeful statului a spus că aceste măsuri sunt destul de ferme pentru a avea alegeri în siguranță și pentru a continua după alegeri fără să intrăm în lockdown.