Raed Arafat, despre prognoza conform căreia România ar putea reveni la starea de urgență: „Riscul ca acest studiu să continue exact în realitate există!”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI, se declară îngrijorat de prognoza conform căreia conform căreia România ar putea reveni la starea de urgență, dar spune că, obiectiv vorbind, așa cum stau lucrurile în prezent, „situația merge înspre mai rău”.
Conform unei prognoze realizate de compania Avantera, pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în cazul cel mai pesimist, România ar putea avea un milion de cazuri de coronavirus în luna septembrie.
Conform prognozei, numărul de cazuri active a crescut cu 54.3% în ultima săptămână.
Potrivit aceleiași prognoze realizate de compania Avantera, pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, România are o creştere supra-exponenţială a cazurilor de coronavirus.
De asemenea, a mijlocul lunii august România va avea probabil între 42.447 şi 58.400 cazuri active, dintre care 2.122 – 4.088 în terapie intensivă.
„Creșterea supra-exponențială va continua până când distanța socială va începe să crească. La actuala distanță socială și actualul prag (estimat) de siguranță, la 1 august am avea între 20.727 și 24.246 cazuri active, peste dublul numărului de cazuri actuale. La terapie intensivă ne așteptăm să avem la 1 august, în aceste condiții, între 1.036 și 1.697 internări”, mai este notat în document.
„Criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în Stare de Urgență (10.000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august”, se mai arată în prognoză.
De aceea, șeful DSU crede că dacă populația va continua să trateze măsurile de siguranță cu aceeași atitudine disprețuitoare, „vom ajunge să trăim aceste cifre”.
Secretarul de stat a precizat, totuși, că este vorba de niște scenarii și nu înseamnă neapărat că se va ajunge acolo. Singura probare pentru o prognoză este chiar să se ajungă la scenariul respectiv, dar desigur, acest lucru n-ar fi de dorit, a arătat Raed Aradat.
„Noi primim date din mai multe zone și bineînțeles, sunt și date internaționale pe care le găsim pe diferite site-uri oficiale, care toate fac analize pe diferite țări, inclusiv pe România, iar acest studiu, pe care îl primim zilnic, în baza datelor care apar și care se ajustează, până acum a avut o interpretare corectă, în sensul în care situația merge spre mai rău, situația nu este OK. Acolo sunt niște proiecții de scenariul cel mai rău. Nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește și este o creștere exponențială și acest lucru noi îl vedem în acest moment, aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc și înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active”, a declarat Raed Arafat, duminică seară, la Digi 24.
Șeful DSU a reconfirmat, pe de altă parte, că este posibil ca autoritățile să ia măsuri restrictive în acele zone unor vor fi creșteri mari.
Dacă populația nu respectă recomandările de a purta mască, de a evita zonele aglomerate, de a respecta distanțarea fizică, „riscul ca acest studiu să continue exact în realitate, să fie situația ce o prevede acest studiu, există!”, a mai avertizat secretarul de stat al MAI.
Restricțiile se vor impune în baza unor analize, mai ales că va intra în vigoare și legea privind carantina și izolarea.
Alte 767 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19! 17 pacienți au murit în ultimele 24 de ore, unul dintre ei nu avea alte boli
Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a anunțat, duminică, un număr mai scăzut de noi cazuri cu COVID-19, comparativ cu ziua de sâmbătă.
În ultimele 24 de ore, 767 de persoane au fost confirmate cu coronavirus, la un număr de 14.889 de teste.
Până la data de 19 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 37.458 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.042 au fost externate, dintre care 22.617 de pacienți vindecați și 2.425 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.
Totodată, până în prezent, 935 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.