Prima pagină » Diverse » Rămâi fără permis dacă nu treci testul! Este lovitura momentului pentru șoferii din România

Rămâi fără permis dacă nu treci testul! Este lovitura momentului pentru șoferii din România

Rămâi fără permis dacă nu treci testul! Este lovitura momentului pentru șoferii din România

Șoferii vor fi obligați să treacă de un nou test medical, după ce numărul accidentelor rutiere „a explodat” din cauza oboselii și a afecțiunilor ignorate la examenul sănătății.

În consecință, șoferii profesioniști care vor să dobândească sau să își reînnoiască permisul de conducere trebuie să treacă și pe la pneumolog.

Șoferii profesioniști care vor să obțină sau să își reînnoiască permisul pentru a conduce camioane sau mijloace de transport în comun trebuie să „promoveze” o serie de investigații medicale, printre care și consultul unui medic pneumolog.

Un consult de penumologie va stabili dacă este sau nu necesar un test de APNEE în somn.

Afecțiunea respectivă presupune pauze respiratorii frecvente, cu o durată de peste 10 secunde, în somn. Un simptom al acestei afecțiuni este și scăderea bruscă a oxigenului în sânge.

Apneea în somn poate fi rezultatul altor afecțiuni medicale, printre care se numără hipertensiunea arterială, diabetul, diferite boli cronice de plămâni, AVC sau Parkinson.

Sindromul poate fi influențat și de consumul de substanțe interzise / băuturi alcoolice, fumat sau congestia nazală.

Apneea este o boală periculoasă!

Apneea în somn este de două feluri, moderată sau severă. Această afecțiune se manifestă prin episoade de oprire a respirației și prin sforăit zgomotos, insomnii, somnolență, nervozitate, oboseală accentuată pe parcursul zilei, dificultăți de concentrare și depresie.

Șoferii profesioniști care suferă de această afecțiune nu pot conduce fără un aviz autorizat.

„Unul dintre motivele pentru care este necesară o asemenea investigație e numărul mare de accidente cauzate de oboseala șoferilor. Mai mult, este și urmarea armonizării legislației din România cu cea europeană, care e foarte strict în acest domeniu.

Aproape 30 la sută dintre șoferii profesioniști suferă de apnee în somn. De aceea, cei care au premise pentru anumite categorii trebuie să fie consultați de către medicul pneumolog. Ei vor completa un chestionar de screening. Rezultatul acestui chestionar coroborat cu cel al unor analize de sânge ne va arată dacă există vreo suspiciune de apnee în somn”, spune Ștefan Mihaicuță, medic primar pneumolog.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele