Prima pagină » Diverse » Războiul comercial dintre China și SUA determină ca Foxconn şi alte firme asiatice să-și mute linia de producție în Mexic: „Fabrica mondială nu mai există”

Războiul comercial dintre China și SUA determină ca Foxconn şi alte firme asiatice să-și mute linia de producție în Mexic: „Fabrica mondială nu mai există”

Războiul comercial dintre China și SUA determină ca Foxconn şi alte firme asiatice să-și mute linia de producție în Mexic: „Fabrica mondială nu mai există”

O serie de producători importanți din Asia, cum ar fi Foxconn, Pegatron și Luxshare au în vedere deschiderea de noi fabrici în Mexic, relatează Reuters, care răspund la pandemia coronavirusului și războiul comercial SUA-China în desfășurare. Potrivit celor două surse Reuters, Foxconn intenționează să producă iPhone-uri la noua fabrică, deși Apple nu s-a decis  să fie implicat în acest moment.

Din cauza tensiunilor dintre cele mai mari două economii din lume, compania Foxconn a decis să lucreze la furnizarea a două seturi diferite de lanțuri de aprovizionare

Se crede că planurile au venit ca răspuns la barierele tarifare care se extind între SUA și China. Reuters observă că localizarea fabricilor în Mexic ar putea permite companiilor să beneficieze de noul acord comercial Statele Unite-Mexic-Canada, permițându-le să profite de exporturile fără tarife către SUA în anumite circumstanțe. Se presupune că ideea de a încuraja firmele să mute producția din Asia în America este că a obținut tracțiune politică și în Washington.

Există precedent pentru acest tip de relocare, Foxconn investind anterior în țări ca răspuns la tarife. În iulie, Reuters a raportat că Foxconn avea de gând să investească până la 1 miliard de dolari în India. Mai târziu în acea lună, TechCrunch a raportat că a început să asambleze iPhone-uri pilot pentru prima dată în India, evitând o taxă de import de 20 la sută pe care țara o impune electronicelor fabricate în străinătate.

În august, Liu Young-way, președintele Foxconn, a declarat că compania sa lucrează la furnizarea a două seturi diferite de lanțuri de aprovizionare, ca răspuns la tensiunile dintre cele mai mari două economii din lume. „Fabrica mondială nu mai există”, a spus el, potrivit Reuters.

O decizie finală cu privire la planurile Foxconn în Mexic ar putea veni mai târziu în acest an, notează Reuters, deși planurile companiei pot fi modificate. De exemplu, după ce a anunțat o investiție majoră în Wisconsin în 2017, Foxconn pare acum să-și reducă semnificativ planurile.

Deși se spune că pandemia de coronavirus a „înclinat scala” în favoarea lanțurilor de aprovizionare, virusul ar putea cauza probleme și investițiilor în Mexic. Țara a raportat a treia majoritate de decese cauzate de pandemie la nivel global, iar Financial Times a raportat recent că a depășit cel mai rău scenariu pentru decese prognozate în iunie.

Apple și Foxconn nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii a The Verge. Într-o declarație, Foxconn a declarat pentru Reuters că își extinde operațiunile globale și are deja investiții în Mexic (o țară în care are cinci fabrici), dar a adăugat că în prezent nu are de gând să crească acest lucru. Apple și Pegatron au refuzat să comenteze pentru Reuters asupra raportului său, iar Luxshare nu a răspuns la o solicitare de comentarii.