Prima pagină » Diverse » REACȚIE. Firea, după condamnarea României la CJUE pentru poluarea Capitalei: „Primari erau Videanu și Oprescu”

REACȚIE. Firea, după condamnarea României la CJUE pentru poluarea Capitalei: „Primari erau Videanu și Oprescu”

REACȚIE. Firea, după condamnarea României la CJUE pentru poluarea Capitalei: „Primari erau Videanu și Oprescu”
Sursă FOTO: Alexandra Pandrea / Gândul.ro

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune că în perioada 2007-2014, pentru care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru poluarea din București, Primăria era condusă de Adriean Videanu și de Sorin Oprescu.

„Perioada pentru care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România – pentru poluarea din București – a fost generată de nerespectarea condițiilor de calitate a aerului impuse de legislația europeană într-o perioadă anterioara actualului mandat – (7 ani de neconformare respectiv intervalul 2007-2014, când primari generali au fost Adriean Videanu și Sorin Oprescu)”, se arată într-un comunicat transmis joi, de Primăria Capitalei, relatează Mediafax.

Primarul actual, Gabriela Firea, spune că poluarea nu a apărut în 2016, ci este un subiect ignorat timp de 20 de ani de autorități.

„Poluarea din Capitală nu a apărut în anul 2016, este un subiect ignorat de toate autoritățile timp de peste 20 de ani! Conștienți de gravitatea acestei probleme, ne-am concentrat eforturile pentru implementarea unor măsuri eficiente de reducere a poluării în Capitala României. Astfel, pentru prima dată în București, specialiștii Primăriei Capitalei au elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) – primul document strategic care cuprinde soluții reale pentru combaterea poluării în Capitală! Doresc să subliniez că PICA nu înseamnă doar Primăria Capitalei ci însumează de fapt efortul comun al tuturor celor ce răspund de traficului urban, de creșterea eficienței energetice, eliminarea surselor de poluare generate de activitățile de construcții precum și de îmbunătățirea calității spațiilor verzi din Capitală, adică atât autoritățile locale, cât și Guvernul, prin ministerele de resort! Primăria Capitalei, spre deosebire de Guvernul României, a luat măsuri concrete, care deja dau rezultate în ceea ce privește traficul rutier și poluarea în Capitală!”, a spus Gabriela Firea.

Primarul general a explicat că măsurile prevăzute în PICA, implementate de Primăria Capitalei nu pot fi contestate, întrucât rezultatele se pot vedea zilnic.

„Pentru prima dată în ultimele decenii am alocat milioane de euro pentru modernizarea mijloacelor de transport în comun: autobuze noi, Euro 6, achiziționăm autobuze hibrid, autobuze electrice și tramvaie noi! Mii de elevi beneficiază gratuit de autobuze școlare care degajează astfel traficul rutier din cele mai aglomerate zone ale Capitalei! Au fost realizate culoare unice pentru transportul în comun, pentru liniile de tramvai cu utilizare intensă, semaforizarea inteligentă a intersecțiilor – care contribuie la fluidizarea traficului și implicit la reducerea poluării precum și încurajarea mijloacelor de transport alternativ atât prin realizarea de piste de biciclete, cât si prin acordarea a 30.000 de vouchere pentru achiziționarea de biciclete!”, spune primarul Capitalei.

Primarul adaugă că în mandatul său a eliminat peste 4.000 de rable din traficul bucureștean, prin acordarea a 5.000 de ecovouchere în valoare de câte 9.000 de lei fiecare celor care și-au casat mașinile vechi.

De asemenea, edilul a amintit că sunt în derulare lucrări pentru investițiile privind infrastructura rutieră, cum ar fi Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel, Penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti, Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu sau supralărgirea Șos. Fabrica de Glucoză, iar Primăria Bucuresti lucrează la proiectul terminalul intermodal amplasat la intersecția Șos. Pantelimon și Șos. Vergului (parcaj suprateran de 420 de locuri

Totodată, în urma controalelor la santierele din Bucuresti s-au dat amenzi in valoare de peste 70.000 de euro.

România a fost condamnată, joi, de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru poluarea din Bucureşti. CJUE precizează că România nu a respectat reglementările privind valorile limită de PM10, conform sentinței.

Decizia vine după ce Comisia Europeană cerut Curţii, în 12 octombrie 2018, constatarea că ţara noastră nu respectă reglementările în materie.

Autor