Prima pagină » Diverse » Repari sau construiesti un calculator de gaming? Alege cu grija componentele necesare

Repari sau construiesti un calculator de gaming? Alege cu grija componentele necesare

Repari sau construiesti un calculator de gaming? Alege cu grija componentele necesare

Calculatoarele raman inca cele mai puternice echipamente de lucru de pe piata. Fie ca folosesti un astfel de computer pentru job, relaxare sau chiar pentru gaming, el va putea face fata tuturor provocarilor la care il vei supune, bineinteles in functie si de performantele pe care le are.

Utilizatorii de calculatoare de gaming se pot confrunta uneori cu probleme delicate precum defectarea anumitor componente si atunci este important ca piesele de inlocuit sa fie compatibile cu placa de baza (asta daca nu cumva chiar placa de baza este defecta). Dar, fie ca ti s-a defectat calculatorul, fie ca vrei sa construiesti propriul pc din piese, este esential sa pleci de la modelul de placa de baza si de la compatibilitatea acesteia cu restul componentelor. Din fericire, azi poti gasi foarte usor o multime de placi de baza pentru gaming.

 

Repararea calculatorului

Aceasta este cea mai simpla modalitate de a reda din nou functionalitatea vechiului tau PC. Din cauza fluctuatiilor de energie, componentele integrate pot suferi anumite defectiuni, astfel nu vei mai putea folosi calculatorul. Cele mai frecvente piese care se strica la un calculator si pot fi inlocuite usor chiar si de tine sunt:

RAM

Aceasta se poate inlocui usor cu o placa la fel sau una mai mare pentru a-l upgrada cu aceasta ocazie. Nu uita sa verifici inainte de a da comanda daca RAM-ul se potriveste cu placa ta de baza. Nu toate placile de RAM se pot monta la calculatoare, acest lucru depinzand foarte mult de anul de productie al calculatorului si de generatia din care aceasta face parte (DDR3, DDR4, DDR5). Intelept ar fi sa iei acelasi model de RAM si daca porturile iti permit, poti suplimenta memoria cu inca o placa identica (mai ales daca pc-ul are porturi dual channel pentru memorii care functioneaza perfect in pereche doua cate doua).

Hard Disk

Spatiul de stocare este foarte important pentru noi toti. Aici ne depozitam toate fisierele si pozele, iar momentul in care acesta se strica poate fi unul suparator pentru oricine si mai ales pentru un gamer care nu-si poate continua aventura sau este fortat sa ia o pauza . Din fericire, exista centre care te pot ajuta sa iti recuperezi tot ce ai avut pe HDD (daca chiar ai nevoie de recuperare de date, care oricum este costisitoare). Pentru ca foarte rar se mai pot repara HDD-urile sau SSD-urile, cel mai probabil vei avea nevoie de un HDD/ SSD nou. Acesta este conectat prin doua mufe si 4 suruburi, putand fi inlocuit in cateva minute. Cel mai probabil va trebui sa reinstalezi sistemul de operare.

 

Sursa

De aici pleaca toata energia calculatorului tau. O sursa care scoate zgomote sau nu mai functioneaza poate afecta si celelelate componente ale calculatorului. Este recomandat in momentul in care aceasta da semne de uzura sa fie inlocuita cat mai rapid, operatiunea fiind destul de simpla (dureaza doar cateva minute).

 

Cum iti contruiesti un calculator de gaming de la 0?

 

Cu toate ca cei care se grabesc sau vor sa scape de corvoada pierderii timpului, aleg sa cumpere un calculator de gaming deja asamblat si configurat, exista si gameri pasionati care prefera sa-si construiasca propriul pc din piese pe care le aleg cu mare atentie. Desigur, acestia sunt in general hobbysti, persoane cu abilitati si cunostinte tehnice, pasionati de tehnologie si IT. Marii retaileri ofera informatii care te pot ajuta sa iti construiesti calculatorul mult visat, de la nivel de placa de baza. Totusi, cele mai importante lucruri de care trebuie sa tii cont sunt urmatoarele:

Carcasa

Carcasa este primul lucru pe care il alegi atunci cand vrei sa iti construiesti calculatorul. Aceasta va sustine toate componentele si poti alege dintr-o mare varietate de culori si dimensiuni dupa gustul tau. Daca vrei sa ai mai multe harduri sau mai multe componente, poti alege un tower care iti va putea sustine intregul sistem personalizat.

Spatiul de stocare

Memoria interna este foarte importanta. Poti instala mai multe hard-uri pentru a mari capacitatea de stocare. Este recomandat sa ai si un SSD pentru o viteza mult mai mare de transfer al fisierelor, dar si pentru o deschidere mai rapida a sistemului. Pentru depozitare, poti folosi si HDD-uri, putand achizitiona unul sau mai multe in functie de nevoi si preferinte. In general, SSD-urile sunt mai scumpe, de aceea majoritatea persoanelor prefera sa aleaga unul care are cel putin 250 GB pentru sistemul de operare si soft-urile folosite. Dar, poate ca varianta castigatoare in cazul calculatoarelor de gaming este de a folosi in tandem, un HDD si un SSD.

Placa video

Jocurile au nevoie de o placa video performanta pentru a-ti reda claritatea imaginii. Pe piata sunt multe modele din care poti alege in functie de buget, dar si sa se potriveasca foarte bine si cu placa de baza pe care vrei sa o achizitionezi. Poti consulta un specialist daca ai intrebari pentru a fi sigur de alegerea facuta.

Placi de baza pentru gaming

De aici porneste totul. Pe aceasta placa vei conecta toate componentele pentru a da viata noului tau PC. De regula, acestea vin deja cu placa de sunet integrata, Bluetooth si placa de retea, deci nu mai trebuie sa cumperi altele separate. Datorita evolutiei tehnologice, acestea se pot conecta doar cu anumite procesoare sau alte componente pentru a functiona performant.

 

Procesor 

Viteza de procesare a tuturor programelor este esentiala. Acesta este unul dintre principalele componente ale unui PC, fiind foarte importanta. In functie de utilizarea calculatorului, poti opta pentru un procesor puternic, astfel incat acesta sa faca fata ultimelor versiuni de jocuri sau editari video.

 

RAM

Placutele RAM sunt necesare pentru a putea rula cat mai multe programe in paralel. Acestea se pot monta pe placa de baza, in slot-urile special create, avand de regula 2 compartimente. Daca nu ai buget pentru ambele placi, nu este nicio problema, poti reveni oricand cu suplimentarea acestora, doar ca trebuie sa achizitionezi acelasi model si la aceasi capacitate.

 

Sursa

De aici pleca toata energia calculatorului tau, iar o sursa de 750W va fi suficienta pentru sustinerea tuturor compomentelor.  De cativa ani au aparut anumite surse care pot functiona si atunci cand sunt fluctuatii de curent mari, avand o siguranta de functionare a tensiunii intre 100-240w.

 

Monitor

Pe langa unitate vei avea nevoie si de un monitor sau de ce nu, chiar doua. Ofertele sunt variate, la preturi foarte accesibile, avand in vedere dimensiunile generoase ale acestora. Pentru jocuri, vei avea in schimb nevoie de un monitor ceva mai performant, care sa aiba o rata de reimprospatare de minim 144 Hz, pentru a te bucura pe deplin de meciurile online.

 

Tastatura si mouse

Nu vei putea folosi calculatorul de gaming fara o tastatura si un mouse. La fel ca si in cazul celorlalte componente, plaja de modele este foarte mare. Daca nu mai ai buget pentru ceva sofisticat, poti alege unele modele mai economice, gasind deseori si promotii, acestea putandu-te ajuta pe moment la fel ca un mouse sau o tastatura mai scumpa. Dar, pentru cea mai buna experienta de gaming, alege o tastatura speciala pentru jocuri si un mouse de gaming.

Toate componentele pe care le vei lua pentru noul tau PC vor veni insotite de cabluri pentru o conectare rapida. De multe ori, poate fi mai usor sa iti repari vechiul calculator, dar avand in vedere upgrade-urile soft-urilor si jocurilor, cel mai probabil va fi necesara inlocuirea acestuia. Un calculator personalizat integral de catre tine poate fi cea mai buna solutie, stiind exact de ceea ce ai nevoie pentru ca totul sa mearga perfect.