Mulți români cred în mod eronat că un cozonac vegan nu poate avea nu gust delicios, comparativ cu unul normal.
Nu este deloc adevărat, deoarece cozonacul vegan poate fi la fel de dulce și aromat, dacă pui ingrediente potrivite și respecți rețeta așa cum se cuvine.
Există o rețetă foarte bună de cozonac vegan pe care le poți încerca, astfel că trebuie să te simți limitat în a te bucura de un cozonac extraordinar în perioada sărbătorilor sau în orice alt moment din an.
Așadar, lasă-te inspirat de aceste rețete minunate și bucură-te de un cozonac vegan gustos și aromat.
Rețeta simplă de cozonac vegan conține nucă și cacao, este simplu de preparat și este atât de gustos, încât nu te poți opri la o singură porție. Îl poți mânca la micul dejun sau îți poți surpinde familia și prietenii cu un desert plin de savoare.
Pregătește drojdia, amestecând-o cu 2-3 linguri de făină, 3-4 linguri de suc de portocale și 1-2 linguri de zahăr. După ce ai combinat aceste ingrediente, pune amestecul deoparte și lasă să acționeze timp de aproximativ 15-20 de minute.
Combină făina rămasă cu sarea și separat sucul de portocale cu zahărul, esența de vanilie și coaja de portocale.
După ce drojdia a crescut (ar trebui să-și tripleze volumul), adaug-o în făina combinată cu sare și amestecă încet.
Adaugă treptat uleiul și amestecă în continuare până se obține un aluat elastic.
Unge suprafața de lucru cu ulei, apoi frământă bine aluatul timp de 20 de minute. Dacă ai robot de frământat, adaugă ingredientele acolo și setează să se amestece timp de 10 minute.
După ce l-ai frământat bine, îl acoperi cu un prosop de bucătărie și îl lași la dospit la căldură până ce își triplează volumul.
Între timp, înmoaie stafidele în rom și puțină apă călduță sau lapte vegetal și adaugă pudra de cacao și nuca măcinată.
Când aluatul a crescut suficient, împarte-l în jumătate, apoi cu mâinile puțin înmuiate în ulei formează două dreptunghiuri de lungimea tăvii de copt unde vei pune cozonacul.
Pe fiecare din dreptunghi adaugă amestecul format din stafide, rom, nucă și cacao, apoi rulează aluatul formând două cilindre.
Împletește cele două cilindre, apoi pune cozonacul pe o hârtie de copt în tavă. Acoperă-l cu un prosop și mai lasă-l aproximativ 20 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și introdu cozonacul. Lasă-l la copt 40-45 de minute.
Când este gata, scoate-l din cuptor, unge-l cu puțină miere sau sirop de agave, apoi presară deasupra câteva nuci mărunțite, scrie realitatea.net.