Rețeta de mici a lui chef Adi HĂDEAN. Ingredientul secret folosit de celebrul bucătar

Publicat: 18 07. 2024, 11:49
Rețeta de mici a lui chef Adi Hădean / Sursa foto: adihadean.ro

Adi Hădean, unul dintre cei mai apreciați bucătari români ai momentului, vine cu o rețetă de mici numai bună de încercat în această vară.

Ca să fie cât mai gustoși, el folosește un ingredient secret, iar rezultatul merită tot efortul.

Adi Hădean dezvăluie rețeta de mici

Chiar dacă a trecut 1 Mai, „sărbătoarea micilor”, cum îi mai spun românii, încă „mai avem loc de câteva grătare până se răcește vremea”, recunoaște celebrul bucătar.

Iată de ce, pe pagina lui, el vine cu o rețetă specială de mici. Astfel, ne propune să preparăm singuri mititeii, căci rezultatul negreșit ne va surprinde într-un mod plăcut. „Pe cuvânt că merită. Și, până la urmă, nu e deloc greu”, spune Hădean.

Cheful are și un sfat –  „să îi pregătiți cu câteva ore bune înainte să ajungă să sfârâie pe grătar, să aibă timp aromele să lucreze”.

Micii lui Adi Hădean sunt cu carne de oaie, dar rețeta lui „merge extrem de bine și cu carne de porc”. Proporțiile de carne folosită pot varia, de la 50/50 la 60/40. Sau, de ce nu, chiar integral carne de porc.

Pentru 18 mici de casă, chef Adi Hădean a folosit următoarele ingrediente:

  • 500 g carne de vită;
  • 500 g carne mai grasă de oaie;
  • 200-250 ml de fond de vită (sau fond de pui, sau apă) rece;
  • 3-4 căței de usturoi;
  • o linguriță de sare;
  • o linguriță de cimbru uscat;
  • o linguriță de boabe de piper;
  • o linguriță rasă de boabe de coriandru;
  • o linguriță rasă de maghiran;
  • boia dulce;
  • 2-3 ardei iuți, mici și uscați (opțional);
  • un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu (cam 3g).

Mod de preparare

„Modul de preparare al mititeilor e cât se poate de simplu.

Am dat carnea prin mașina de tocat, pe sita cea mai mică. Am pus printre bucățile de carne și cățeii de usturoi. Am pus toate condimentele și ierburile uscate într-un mojar și le-am pisat și amestecat bine. Apoi le-am amestecat cu carnea.

Treptat, am încorporat fondul de vită în pasta de mici. În funcție de cum e carnea, poate fi nevoie de 200ml până la 250ml. Amestecul ar trebui să fie ferm, omogen și legat, asemeni unui aluat.

Apoi, pasta de mici poate sta la odihnă. Minim 2 ore. Ideal, peste noapte.

Un pas important este grătarul – oricât ar fi de cald, în mod tradițional, mititeilor le stă bine pe jar. Așadar, am rugat omul din dotare să aprindă cărbunii, iar eu am format mititeii. Pot fi modelați cu mâna, sau cu mașina de cârnați, însă eu am găsit la îndemână să îi fac cu un poș improvizat dintr-o pungă.

Cu mâinile unse cu foarte puțin ulei, am modelat 18 mititei, care au stat pe grătar între 6 și 8 minute.

Și mititeii sunt gata. Pâine și muștar alături și vă puteți bucura de gustul tradițional al verii”, mai povestește Adi Hădean din secretele preparării micilor.

CITEȘTE ȘI:

Cum să alegi cei mai proaspeți MICI. ANPC, sfaturi pentru români în vacanța de 1 Mai

„Sunt germeni vii, de ordinul zecilor de milioane într-un singur gram”. Ce conțin MICII, de fapt. Analizele de laborator i-au șocat pe inspectori