REȚETE de post culese din trei mănăstiri și schituri din județul Sibiu. Secretul culinar din bucătăriile călugărești

Publicat: 01 12. 2023, 18:50
Sursa FOTO: flickr.com

Rețetele de post sunt selectate din cartea „Din tainele bucătăriei mănăstirești. Carte de bucate mănăstirești”, editată în anul în care județul Sibiu a deținut titlul de Regiune Gastronomică Europeană de către Arhiepiscopia Sibiului.

Cartea cuprinde mai multe bucate care se pregătesc pentru mesele din mai multe mănăstiri și schituri din județele Sibiu și Brașov și include câteva rețete care au printre ingrediente și pește, având în vedere că Postul Crăciunului conține mai multe zile în care creștinii ortodocși au dezlegare la pește.

Rețetele sunt oferite de călugării și maicile de la Mănăstirea Nocrich, Mănăstirea Pelișor, Mănăstirea Sfânta Treime – Sibiel, Schitul Bazna și Schitul Rășinari.

Rețete culinare folosite în Mănăstirea Nocrich

1. Supă de fasole (pentru șase porții)

Ingrediente:

– ½ kg de fasole uscată

– patru morcovi potriviți

– o legătură de frunze de țelină

– două cepe tăiate feliuțe

– o ceașcă și jumătate de suc de roșii

– o ceașcă și jumătate de ulei de măsline

– sare, piper

După ce au fost curățate, se pun boabele de fasole la înmuiat cu o seară înainte. Apoi se dau în clocot pentru 5 minute și se varsă această apă. Se adaugă altă apă care să acopere bine toate ingredientele ce se vor pune în oală: fasolea, morcovii tăiați rondele, țelină tăiată mărunt și ceapa. Se adaugă sucul de roșii, uleiul de măsline, sarea și piperul. Se fierbe până când toate ingredientele sunt gata.

2. Orez cu ciuperci și mazăre

Ingrediente:

– o cutie de ciuperci

– o cutie de mazăre

– două cești de orez

– două cepe

– doi ardei

– patru-cinci roșii

– o ceașcă de ulei

– o legătură de mărar

– sare, piper

Ceapa și ardeiul se curăță, se taie mărunt și se călesc în ulei încins. Se adaugă ciupercile tăiate mărunt, mazărea spălată în apă călduță și orezul bine spălat. Apoi se pun la fiert în două căni cu apă. Când sunt fierte, se adaugă roșiile date pe răzătoare și se dau în câteva clocote. La sfârșit se pune mărarul tocat mărunt, se potrivește cu sare și piper.

Rețete culinare folosite în Mănăstirea Pelișor

1. Crap la cuptor

Ingrediente:

– un crap de 2-3 kg

– trei ardei roșii

– trei ardei verzi

– trei cepe mari

– cinci morcovi

– două-trei linguri de ulei de măsline

– o legătură de pătrunjel

– oregano

– sare, piper

– unu-doi ardei iuți (opțional)

Se curăță crapul de solzi și se eviscerează. Legumele se curăță și se spală, apoi se taie rondele. Într-o tavă potrivită se pune uleiul și se întinde pe toată suprafața ei. Morcovii tăiați se pun pe fundul tăvii. Deasupra morcovilor se pune crapul tăiat medalioane. După care se adaugă ardeiul gras și ceapa. Se condimentează cu sare, piper, oregano și ardei iute (se pot pune și felii de roșii). Se adaugă o cană de apă. În prealabil se încălzește cuptorul. Se pune tava la cuptor 40-45 de minute și se ține sub observație. După ce se scoate de la cuptor, se presară frunzele de pătrunjel tocat mărunt. Se servește cu garnitură de cartofi sau orez.

Rețete culinare folosite în Schitul Rășinari

1. Ciorbă de orez cu verdețuri

Ingrediente:

– verdețuri (urzici, lobodă, spanac, ștevie, năsturei etc.)

– două cepe mari

– doi morcovi

– o țelină

– un păstârnac

– o rădăcină de pătrunjel

– un ardei gras

Se toacă mărunt toate rădăcinoasele și se pun la fiert într-un litru de apă cu două linguri de ulei. Se fierbe separat o căniță mică de orez și se strecoară. Când zarzavatul este fiert al dente, se pune orezul, se mai adaugă 1-1,5 l de apă și se pune sare după gust. Se pregătesc mai mult verdețurile: se spală, se freacă cu mâinile sau se taie în bucăți mai mici la mărimea dorită. Din aceste verdețuri se pot pune numai de un fel sau din fiecare câte o mână. După ce au tras un clocot, se pune și 0,5 l de borș de tărâțe (după gust). Înainte de a stinge focul, se pune și o mână de măcriș. După ce stingem focul, se mai pot pune ulei, leuștean, pătrunjel și mărar (tocate).