Revoluție în Biserica Catolică. Femeile catolice vor să fie preoți și episcopi. Printre candidați, un terapeut spiritual și un transgender
Decizia vine ca urmare a candidaturii Annei Soupa la functia de cardinal al Arhiepiscopiei Lyonului în urmă cu aproape două luni. Anne Soupa va încerca să-l succede pe cardinalul Barbarin în fruntea diecezei de Lyon.
Alix Bayle, co-fondator al tuturor apostolilor, care luptă pentru egalitatea dintre bărbați și femei din Biserică și din Colectivul Militant pentru o Părinție Feministă (PAF), insistă asupra punctului de cotitură care a constituit-o. Aceasta este prima declarație de poziție, potrivit Le Parisien.
„Dacă această candidatură ar fi rămas unică, s-ar fi putut crede că a fost doar o acțiune a unei persoane. Am vrut să arătăm că acest lucru a rezonat cu multe femei catolice, că nu a fost singura. „
Anne Soupa a regretat că nu a primit niciun răspuns din partea Bisericii după candidatura ei extrem de mediatizată.
Data de 22 iulie nu a fost aleasă la întâmplare: este sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena, considerată „apostolul apostolilor”.
Șapte candidați
Mișcarea lansată de colectiv a încurajat șapte femei să solicite posturile de predicator, diaconi, preot, paroh, episcop.
Laurence de Bourbon-Parme
O profesoară și terapeută spirituală, Laurence de Bourbon-Parme solicită să devină un predicator laic.
De peste douăzeci de ani, predă Biblia la atelierele pe care le organizează. După cum explică în profesia ei de credință, dorește să-și folosească abilitățile de ascultare și „umanitatea” ei pentru a „participa la evanghelizarea cuvântului Domnului”.
Claire Conan-Vrinat
Consultantă într-o firmă specializată în relațiile cu clienții de zece ani, Claire Conan-Vrinat dorește să-și folosească abilitățile și credința pentru a deveni diacon.
Căsătorită și implicată în viața profesională, ar dori să își poarte valorile în cadrul Bisericii ca diacon permanent. Potrivit ei, „a fi un apostol al Domnului nu este o problemă de gen”.
Loan Rocher
Desemnată ca bărbat la naștere, Loan Rocher a devenit femeie în urmă cu doisprezece ani. Terapeut și maseur psihoterapeut, ea pledează pentru o integrare a credincioșilor LGBTQ + în Biserică și este destinată acum să fie diacon.
„Este timpul să acordăm paritate femeilor din guvernarea Bisericii, să le dăm glas femeilor și să nu accepte de la ele slujirea din mâini mici și servile. ”
Marie-Automne Thepot
Specializată în lupta împotriva excluziunii, integrarea tinerilor și reducerea inegalităților sociale, Marie-Automne Thepot solicită, de asemenea, să devină diacon.
După cum explică în profesia ei de credință, dorește „să ajute la crearea legăturilor dintre toți credincioșii, astfel încât să găsească, în parohia lor, o comunitate frățească deschisă, activă, împăcată, plină de resurse”.
Sylvaine Landrivon
După ce a învățat științele umaniste și a scris pe larg locul femeilor din Biserica Catolică, Sylvaine Landrivon candidează pentru funcția de episcopal.
„Atunci când Biserica lui Hristos se prăbușește, jumătate din Oamenii lui Dumnezeu care sunt femei ar manifesta lașitate prin perseverența în tăcere și subordonare”, a scris ea în profesia ei de credință pentru a deveni episcop.
Christina Moreira
Preotul ARCWP (Asociația Preoților Romano-Catolice) din 2015, Christina Moreira dorește acum să devină preot paroh.
Cu mulți ani de apostolat în spatele ei, dorește „să animeze sau să construiască comunități bisericești orizontale și non-ierarhice, unde serviciile și ministerele sunt furnizate de oameni aleși de toți membrii”.
Pichon Helene
Cariera profesională și diplomatică a lui Hélène Pichon a determinat-o să călătorească în multe țări. Colonel al Rezervației Cetățenești a Forțelor Aeriene din 2012, dorește să devină nunțiu, poziție pe care nu o vede de ce ar trebui rezervată bărbaților: