CONFRUNTĂRI între poliție și o parte dintre ultra-ortodocși/ Poliția israeliană a folosit în ultimele zile drone, un elicopter și grenade pentru a-i împiedica să se adune
Luni, polițiștii s-au confruntat cu rezistență și abuzuri verbale, în timp ce au aplicat măsurile într-un oraș din Israel. Poliția israeliană a folosit în ultimele zile drone, un elicopter și grenade pentru a împiedica oamenii să se adune în cartierele radicale din Ierusalim.
În ultimele zile, confruntarea dintre poliție și ultra-ortodocși pentru încălcarea ordinelor de distanțare socială a devenit ceva obișnuit la TV și social media din Israel, potrivit The Jerusalem Post.
„Naziști!“ a strigat un grup de băieți, în timp ce poliția a început să tragă pe străzile înguste ale Mea Șarim.
Pe lângă faptul că mesajul „Rămâi acasă” a fost difuzat din elicopter și drone, poliția a sancționat prin amenzi.
Districtele sărace sunt predispuse la contagiune
Oficialii israelieni descriu ultra-ortodocșii ca fiind în special predispuși la contagiune, deoarece districtele lor tind să fie sărace și congestionate, iar în perioadele normale sunt obișnuiți să țină rugăciuni de trei ori pe zi cu adunări adesea mari.
Comunitățile din cartierele radicale din Ierusalim au înlăturat în mod regulat instrucțiunile Ministerului Sănătății menite să încetinească răspândirea epidemiei și să protejeze aceleași comunități.
Mulți ultra-ortodocși resping autoritatea statului israelian, a cărui majoritate evreiască este în mare parte laică.
„Există trei„ țări Corona ”- sectorul ultraortodox, sectorul arab și restul statului Israel”, a declarat duminică ministrul Apărării, Naftali Bennett.
Duminica seară, un post de televiziune israelian a declarat că aproape jumătate dintre pacienții cu COVID-19 internați în UCI sunt membri ai sectorului ultraortodox, transmite Breitbart.com
Rabinul Chaim Kanievsky, văzut în mare parte ca liderul Haredi Așkenazic, a emis duminică o hotărâre prin care i-a chemat pe oameni să se supună regulilor de distanțare socială și să nu se adune pentru rugăciuni. El a spus că cei care încalcă reglementările sunt considerați rodefs, o clasificare juridică evreiască asemănătoare cu un criminal.
Duminica seară, Ministerul Sănătății a anunțat că au existat 4.247 de cazuri confirmate de virus. 74 erau în stare gravă, dintre care 59 erau atașati la ventilatoare. Israelul a raportat 4.347 de cazuri de coronavirus și 15 decese.
Cine sunt extremiștii care rezistă atât de puternic poliției în locuri precum Ramat Beit Shemesh și Mea Shearim din Ierusalim?Reprezintă o minoritate foarte mică din totalul populației din Israel și se consideră că cuprind mai puțin de 10% din populație, aproximativ 40.000 -60.000 de persoane, deși nu există cifre precise, iar numărul ar putea fi mai mare.