Rezultatele politicilor PSD infirmă scepticismul analiștilor financiari. VEZI datele care au convins BNR să ia măsuri care duc la scăderea ratelor

Rezultatele politicilor PSD infirmă scepticismul analiștilor financiari. VEZI datele care au convins BNR să ia măsuri care duc la scăderea ratelor
Publicat: 09/08/2024, 14:37
Actualizat: 09/08/2024, 15:34

Scăderea indicelui ROBOR la 3 luni va duce la reducerea ratelor plătite la bănci de către populație. Aceasta vine ca urmare a scăderii dobânzii de referință a BNR, contrar scepticismului analiștilor financiari, un efect direct al politicilor PSD implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, după cum menționează Banca Centrală.

Măsurile Executivului au dus la o mai mare putere de cumpărare a românilor, prin creșterea veniturilor într-un ritm triplu față de valoarea inflației.

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele populației în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, a scăzut astăzi la nivelul de 5,59%, de la 5,80% cât a fost în ședința precedentă.

Această diminuare este efect direct al faptului că Banca Națională a României (BNR) a decis să reducă dobânda-cheie la 6,50% pe an, de la 6,75% anterior, precum şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,5% pe an, de la 5,75% anterior.

În prima parte a lunii iulie, indicele a coborât sub 6%, această mișcare semnificativă în jos a dobânzilor pe piaţa interbancară venind după ce scăderea accelerată a inflației spre 5% a convins boardul BNR să dea startul relaxării monetare în luna iulie, când, banca centrală a tăiat dobânda-cheie la 6,75% pe an, de la nivelul de 7% unde a staţionat timp de un an şi jumătate, precum şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6% anterior.

În 8 iulie, ROBOR la 3 luni a coborât la 5,81%, de la 6% anterior. Iar apoi a rămas pe palierul 5,80-5,81%. ROBOR la 3 luni a început anul 2024 la 6,21%, în timp ce la debutul anului 2023 era 7,56%. Cea mai apropiată valoare de cotaţia înregistrată joi a fost pe 18 mai 2022, când indicele ROBOR la 3 luni a fost la 5,57%.

Cum justifică CA al BNR decizia de a reduce dobânda-cheie, măsură pe care analiștii financiari o priveau cu scepticism

În 2024, economia țării a continuat să crească datorită investițiilor fără precedent ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu.

În plus, măsurile-cheie inițiate de PSD precum limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază și plafonarea facturilor la energie, au temperat creșterile de prețuri la aceste produse și servicii și au fost determinante în reducerea continuă a inflației.

În luna mai însă, Banca Națională a manifestat prudență față de ideea de a reduce dobânda-cheie, iar analiștii financiari priveau cu scepticism o astfel de decizie mai devreme de ultimul trimestru al acestui an.

Nu cred că BNR va scădea dobânda-cheie în iulie, dar aş vrea să mă înşel. Scăderea dobânzilor este un semnal foarte puternic în economie pe toate părţile. Şi pentru cei care sunt împrumutaţi, şi pentru cei care au dat împrumuturi, dar nu cred. Este prea devreme, cred, şi nici nu prea avem argumente vizavi de dinamica preţurilor. Nu exclud să vedem însă modificări de dobândă de politică monetară în ultimul trimestru din acest an, spunea, la finele lunii mai, Florian Libocor, economistul-şef al BRD România.

Avansul economiei și reducerea inflației sub valorile prognozate de Banca Centrală, a determinat însă Consiliul e Administrație al BNR să reducă dobânda cheie, după două măsuri succesive, în interval de numai două luni, cu 0,50%.

Aceste decizii vizează asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, într o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consiliul de administraţie reiterează că, în contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esenţiale pentru stabilitatea macroeconomică şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse, precizează Consiliul de Administrație al BNR.

Datele BNR confirmă traiectoria corectă a țării în guvernarea PSD

Consiliul de Administrație al BNR a confirmat și faptul că măsurile implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu au fost determinante în faptul că evoluția economie și inflației au depășit așteptările, iar această tendință va continua și în a doua parte a anului.

Consiliul BNR a confirmat faptul că măsurile-cheie inițiate de PSD precum limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază și plafonarea facturilor la energie, au temperat creșterile de prețuri la aceste produse și servicii și au fost determinante în reducerea inflației într-un ritm mai alert decât previziunile.

Rata anuală a inflaţiei a continuat să se reducă în iunie 2024, coborând la 4,94%, sub nivelul prognozat, de la 5,12% în luna mai, ca urmare a scăderilor de dinamică ale inflaţiei de bază şi preţului combustibililor, contrabalansate parţial ca impact de creşterea preţului gazelor naturale.

Faţă de martie, inflaţia anuală s-a redus în iunie mai mult decât s-a anticipat, cu 1,67 puncte procentuale (de la 6,61%), în principal ca efect al ieftinirii substanţiale a energiei în T2/2024, îndeosebi a gazelor naturale. Şi rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat şi-a accelerat descreşterea în T2, inclusiv faţă de previziuni, coborând la 5,7% în iunie, de la 7,1% în martie. Prognoza actualizată relevă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie mai joasă decât cea din proiecţia precedentă, mai ales pe orizontul apropiat de timp, precizează Consiliul de Administrație al BNR.

În ceea ce privește evoluția economiei, un alt factor în decizia BNR, datele Băncii Naționale indică de asemenea o accelerare peste prognoze.

Cele mai recente date şi analize indică o creştere ceva mai solidă a economiei în termeni trimestriali în T2/2024 decât s-a previzionat anterior, implicând o creştere notabilă a avansului PIB în raport cu T2/2023. Noile evaluări indică creşteri trimestriale semnificative ale economiei în trimestrele II şi III/2024, şi mai solide decât s-a previzionat anterior, implicând o redresare progresivă a dinamicii anuale a PIB în acest interval , afirmă oficiali Băncii Centrale.

În numai un an de la preluarea madatului, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a schimbat radical economia României. Pentru prima dată după mulți ani, investițiile au contributia principala la cresterea economică, țara noastră numărându-se printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar în 2023.

În 2024, Guvernul condus de Marcel Ciolacu merge în aceeași direcție. Sunt investiții publice duble față de perioada guvernării de dreapta și cu 70% mai mari decât anul trecut. De asemenea, investițiile străine din primele patru luni ale acestui an sunt cu 34% mai mari față de aceeași perioadă din 2023 și de 7 ori mai mari decât în timpul guvernării de dreapta din 2020.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

CITEȘTE ȘI:

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri