RISC DE CONTAMINARE. Asistenta și ambulanțierul care au dus la spital primul pacient cu COVID-19 din Capitală au fost izolați. Explicațiile autorităților
Asistenta și ambulanțierul care l-au luat pe pacientul din București depistat cu COVID-19 au fost puși sub izolare și urmează să fie testași pentru a vedea dacă au contactat virusul, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Cei doi nu au purtat costume speciale, așa cum a relatat Libertatea sâmbătă seara. Potrivit doctorului Victor Zota, coordonatorul Ambulanței Sector 3, citat de Libertatea, pacientul a fost consultat de un medic de la Ambulanța București – Ilfov, respectiv șefa Ambulanței București, Alis Grasu. „Decizia în urma consultației ca să fie transportat la Balș sub diagnosticului digestiv a fost a coordonatorului medical din strada Eminescu unde este disceperatul Ambulanței – Ilfov. Iar medic coordonator în seara de vineri a fost chiar managerul ambulanței, doamna Alis Grasu”, a declarat Victor Zota,
Nelu Tătaru a explicat, într-o intervenție la Digi24, că asistenta și ambulanțierul care au intervenit în cazul bărbatului din București nu au făcut nimic greșit, deoarece atunci când acesta prezenta simptomatologie diferită de cea specifică noului coronavirus și nici nu venea din zona roșie sau galbenă, potrivit Medifax.
„Nu a fost greșit. Noi aplicăm niște proceduri. E un pacient care a venit din Roma, în afara zonei roșii sau zonei galbene. El s-a autoizolat la domiciliu din proprie inițiativă. Prezintă o simptomatologie digestivă. La solicitarea către stația de ambulanță a anunțat febră și scaune diareice, vărsături. Ca atare, echipajul s-a dus pregătit pentru o patologie digestivă, dar fiecare echipaj are mănuși, are ochelari și mască. După ce a mers la spital el a fost testat suplimentar, a ieșit pozitiv și e internat la Matei Balș, vor face și investigații având în vedere patologia digestivă”, a explicat Tătaru la Digi24.
În ceea ce îi privește pe cei doi angajați de pe ambulanță, aceștia au fost izolați și se așteaptă rezultatele testelor lor înainte de a se lua în continuare măsuri.
„Personalul de pe ambulanță va fi testat, izolat la domiciliu, iar în funcție de rezultatul testului, se va face o anchetă epidemiologică cu contacții pe care i-au avut în această perioadă”, a adăugat secretarul de stat.
Pacientul preluat de ambulanța din București este cel de-al 12-lea caz de infecție cu noul coronavirus depistat în România, primul din Capitală. Este vorba despre un bărbat din București, de 49 de ani, întors pe 27 februarie din Italia, dintr-o zonă neafectată.
„Bărbatul s-a prezentat seara trecută la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș cu febră, dar cu simptomatologie care nu intră în definiția de caz COVID-19. I s-au recoltat probe și pentru că persoana a călătorit în Italia s-a decis să se recolteze probe și pentru testul COVID-19”, au transmis reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.