ROLUL jucat de Vatican într-un un transfer neobișnuit de civili între Ucraina și Rusia

Publicat: 29 06. 2024, 20:13

Sâmbătă, Rusia și Ucraina au anunțat un schimb de prizonieri în care au fost implicați mai mulți preoți. Acesta este un transfer neobișnuit de civili, după un schimb de zeci de soldați la începutul săptămânii, potrivit AFP.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că doi preoți greco-catolici ucraineni care au fost capturați de trupele ruse în oraşul Berdiansk au fost returnați în Ucraina cu ajutorul medierii Vaticanului.

Zelenski a spus: „Bogdan Gueleta şi Ivan Leviţky au propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu în Berdiansk, în parohia Nașterea Fecioarei Maria a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina. În noiembrie 2022, Rusia i-a luat prizonieri”.

Rusia a anunțat, de asemenea, că mitropolitul Ionafan, un înalt reprezentant al clerului ortodox ucrainean, împreună cu alți doi preoți, a fost predat Moscovei. În august 2023, mitropolitul Ionafan a fost condamnat la cinci ani de închisoare în Ucraina pentru că a susținut invazia rusă.

Deși a rupt legăturile cu Rusia după ce Biserica Ortodoxă Rusă și patriarhul rus Kirill au susținut invazia rusă în Ucraina, Biserica Ortodoxă Ucraineană, care este apropiată de Patriarhia Moscovei, este sub presiunea autorităților din Kiev.
Cu toate acestea, mulți ucraineni cred că decizia de a se separa de Patriarhia Moscovei este doar o formă și că ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene rămân loiali Moscovei. În schimb, Kievul le cere să se alature Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, o biserică autocefală a țării care a fost înființată în 2018.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost martor la numeroase percheziții de către forțele de securitate ucrainene de când a început războiul cu Rusia în februarie 2022. Mai mulți ierarhi ai bisericii au fost arestați și condamnați la închisoare.