România, producţie istorică de cereale în anul agricol 2021: 34 milioane de tone. Prețul pâinii s-a scumpit
România are cea mai bună producţie din ultimii 10 ani, spun datele Ministerului Agriculturii, după ce a fost recoltată 90 la sută din suprafaţă. Însă, prețul pâinii crește în continuare. Mai mult, autoritățile spun că România trimite peste granițe milioane de tone de cerele, pentru a importa apoi produse de panificație congelate.
De la 1 iulie până în prezent, România a exportat în afara Uniunii Europene aproximativ 1 milion de tone de cereale, arată datele Comisiei Europene.
România este în acest moment cel mai mare exportator de cereale din UE, urmată fiind de Franța.
Potrivit estimărilor celor de la Clubul Fermierilor Români, producţia totală de cereale a României ar putea depăși anul acesta 34 de milioane de tone. Oficialii din Ministerul Agriculturii dau vina pentru scumpiri pe majorările de tarife de la curent și gaze.
Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: „În costul pâinii nu avem doar materie primă, materia primă reprezintă un 60% din prețul de cost, mai avem și energie electrică, avem și transport, avem și o logistică, salarizare. După calculele noastre, creșterea la pâine se încadrează între 5 și 7% depinde de specialitate. Dacă ne uităm cât a crescut energie electrică ne dăm seama de ce s-a ajuns la o creștere a prețului pâinii.
Strategia ministerului e să facem în așa fel încât producția să o folosim în interiorul țării, să o valorificăm și să exportăm produse finite. Mai avem însă mult de lucru până putem să absorbim aproape 11 milioane de tone de grâu. Avem producții record, ne încadrăm pe o medie bună la grâu 5300 de kg la hectar”.
România este singura țară care are integral un rating de recoltă la nivel excepțional (toate culturile de pe tot teritoriul României au primit acest rating).
„Putem considera că acesta este un moment de referință pentru România, care nu se întâmplă de două ori în timpurile noastre. Rating-ul de recoltă de nivel ”Excepțional” readuce în atenția lumii potențialul agriculturii din țara noastră. Totodată, reprezintă un bun prilej de conștientizare și recunoaștere a rolului și contribuției fermierilor în asigurarea siguranței alimentare. Această evaluare demonstrează rezultatele care pot fi obținute de fermieri prin aplicarea unei tehnologii performante asigurată de companiile de agribusiness, în condiții climatice favorabile, rezultate care ar putea fi amplificate de crearea unor condiții de lucru optime pentru fermieri”, consideră Cezar Gheorghe, analist consultant Clubul Fermierilor Români pentru comerțul cu cereale.
El susţine că apa este elementul care a diferenţiat România de restul regiunilor, dar şi accesul mare la tehnologie al fermierilor, fapt ce a dus la o recoltă bună cantitativ şi calitativ, potrivit zf.ro.