Prima pagină » Diverse » Rusia afirmă că în Orientul Mijlociu au început studiile vaccinului său împotriva coronavirusului

Rusia afirmă că în Orientul Mijlociu au început studiile vaccinului său împotriva coronavirusului

Rusia afirmă că în Orientul Mijlociu au început studiile vaccinului său împotriva coronavirusului

Rusia a anunțat că în Emiratele Arabe Unite (EAU) au început studiile cu controversatul său vaccin coronavirus.

Emiratele Arabe Unite este a doua țară străină care a încercat vaccinul rusesc „Sputnik V”

Kremlinul a declarat luni că președintele rus Vladimir Putin a avut un telefon cu prințul moștenitor al Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, potrivit cnbc.com

În timpul apelului, a fost remarcată „importanța eforturilor comune de combatere a răspândirii coronavirusului, inclusiv interacțiunea cu vaccinul rusesc Sputnik V, care este în prezent testat clinic în Emiratele Arabe Unite”, a declarat Kremlinul într-un comunicat. Acesta a adăugat că, de asemenea, liderii „și-au reafirmat dispoziția reciprocă de a consolida în continuare parteneriatul strategic Rusia-EAU în diferite domenii”.

Emiratele Arabe Unite este a doua țară străină care a încercat vaccinul rusesc „Sputnik V” – numit cu un semn din cap la cursa spațială a Războiului Rece – în urma testelor din Belarus, a informat Reuters luni. Se pare că vor începe procese suplimentare în Venezuela, o altă țară aliată Rusiei.

Vaccinul Rusiei este controversat

Cu toate acestea, vaccinul Rusiei este controversat, experți din întreaga lume punând la îndoială eficacitatea și siguranța acestuia.

Institutul rus de cercetare de epidemiologie și microbiologie Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul, nu a împărtășit încă cercetări suplimentare și date din studiile clinice timpurii care testează vaccinul, a raportat săptămâna trecută Moscow Times. Se întâmplă în ciuda solicitărilor de a face acest lucru de către oamenii de știință precauți de datele care au fost publicate în jurnalul medical The Lancet în septembrie.

Oficialii ruși au declarat că afirmațiile potrivit  cărora vaccinul nu este eficient echivalează cu „războiul informațional” și reflectă părtinirea occidentală împotriva țării. Vaccinul a primit aprobarea de reglementare în august, făcând din Rusia prima țară din lume care a atins acest stadiu.

Rusia a anunțat deja pe site-ul său dedicat vaccinului că mai multe țări, inclusiv Emiratele Arabe Unite, precum și Filipine, Arabia Saudită și „posibil India și Brazilia” vor participa la „studii clinice post-înregistrare” ale vaccinului. Se aștepta ca producția sa în masă să înceapă în septembrie 2020, dar nu este sigur dacă a început sau nu acest lucru.