S-a lansat SpitalOnline.ro, o platformă de live chat medic – pacient. Cât costă o consultație

Publicat: 17 06. 2014, 15:49
Actualizat: 18 03. 2016, 09:01

Proiectul reprezintă o alternativă rapidă a consultațiilor medicale clasice prin care pacienții vor putea beneficia de servicii medicale, 24 de ore din 24, pentru 30 de specialități, susținute inițial de un număr total de 150 medici. Prin intermediului chat-ului – text, audio sau video -, pacienții primesc consiliere imediată, precum și recomandări de tratament, rețete, scutiri și adeverințe medicale.

Pacienții pot intra în dialog atât cu medici români, de pe teritoriul întregii țări, cât și cu specialiști străini.

Potrivit inițiatorului proiectului, medicul ortoped Mihai Râșcu, consultațiile sunt făcute de medici din toate specialitățile care au drept de liberă practică pe teritoriul Românie și „automat sunt legale”.

SpitalOnline.ro își propune să răspundă nevoii pacienților de a putea comunica oricând cu medicul lor, de a pune întrebări și a primi răspunsuri chiar și în afara programului clasic de consultații.

Potrivit lui Râșcu, aproximativ 70 la sută dintre vizitele la un spital sau la o clinică, pentru generarea unui diagnostic și a unei conduite medicale, ar putea fi mijlocite de tehnologie, deci evitate. De altfel, pe internet, pe forumuri, sunt sute de oameni care caută online răspunsuri la diverse probleme medicale.

„Vrem să evităm ca acești oameni, care de cele mai multe ori nu au suportul unui cadru medical specializat, să ajungă să se trateze după ureche”, a declarat Mihai Râșcu, în conferința de presă de lansare a proiectului.

Pentru ca un pacient să intre în legătură cu medicul, acesta trebuie să urmeze câțiva pași: după crearea unui cont pe site, pacientul selectează specialitatea medicală dorită și consultă lista medicilor. Printr-un icon specific, poate vedea care dintre medici sunt online și care nu. Dacă medicul dorit nu este online la momentul respectiv, pacientul se poate programa pentru o consultație ulterioară sau poate accesa unul dintre medicii disponibili. Înainte de a intra în legătură cu medicul, pacientul va efectua plata online, iar apoi va beneficia de un consult prin chat – care poate fi text, audio și/sau video. În plus, pacientul îi poate trimite medicului fișiere în orice format (copii ale analizelor medicale și altele), iar fiecare utilizator va dispune de un dosar personal și confidențial, la care vor avea acces doar acesta și medicul său, a explicat Râșcu.

Costul unei consultații este de 85 de lei, respectiv 50 de lei pentru abonați, iar costul abonamentului este de 190 de lei pe an.

Printre specialitățile medicale disponibile în prezent se numără: alergologie, boli infecțioase, cardiologie, dermatovenerologie, diabet și nutriție, endocrinologie, gastroenterologie, ginecologie, medicină de familie, medicină generală, medicină internă, medicină sportivă, nefrologie, neurologie, oftalmologie, oncologie, ORL, ortopedie, pediatrie, pneumologie, psihiatrie, psihologie, reumatologie, stomatologie, urologie.

Pentru medici, SpitalOnline.ro reprezintă o oportunitate de promovare și de extindere a bazei de pacienți. Fondatorii estimează că la un an de la lansare vor colabora cu aproximativ 400 de medici pe lună, atât medici români care profesează în țară și în străinătate, cât și medici străini.

Proiectul are deja susținerea unor specialiști din Londra. „Am fost extrem de entuziasmat de ideea acestui proiect. (…) În Marea Britanie există câteva tentative similare, însă nu este vorba despre platforme de sine stătătoare, ci de clinici online care reprezintă extensii ale clinicilor offline și care nu dispun de un număr atât de mare de medici. Sunt bucuros să mă pot implica în acest proiect și să vin în sprijinul pacienților SpitalOnline. Suntem în discuții și cu alți colegi din Marea Britanie care doresc să ofere consultații online”, a declarat dr. Umer Butt din cadrul CircleBath Londra, un spital privat, parte a celui mai mare parteneriat medical public-privat din Marea Britanie.

Fondatorii SpitalOnline.ro își propun ca, în timp, să construiască o rețea națională de medici colaboratori și să își extindă parteneriatele internaționale către alte țări din Europa, dar și din America Centrală și de Sud. La nivel de venituri, aceștia estimează că vor ajunge la aproximativ 180.000 de euro în primul an de la lansare.