Pentru prima dată de la aderarea la UE, numărul de români care revin în țară a depășit numărul celor care pleacă. Printre ei este și Adrian, un bărbat de 39 de ani, care a ales să revină acasă după ce a lucrat în Italia timp de mai mulți ani.
Adrian a plecat din România în 2004 cu intenția de a-și îmbunătăți viața și de a aduna fonduri pentru construirea unei case în comuna sa natală Tudora, județul Botoșani.
Adrian și-a întâlnit soția, Simona, în Italia, unde au un fiu pe nume Andrei.
Familia a decis că ar trebui să se întoarcă definitiv în România în 2021, când băiatul lor a împlinit 7 ani.
Adrian și Simona au ajutat economia locală prin deschiderea unei săli de evenimente și a unui bar după ce au plecat.
„Lucrurile s-au schimbat, se poate trăi bine și în România”, spune el.
Adrian nu este singurul care a revenit și a început o afacere, a declarat Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora:„ mulți au înființat mici afaceri și s-au integrat foarte bine în comunitate.”
Institutului Național de Statistică (INS) arată că românii se întorc în țară mai mult decât pleacă. Un factor major în această schimbare este creșterea salariului mediu net pe economie, de la puțin peste 3000 de lei în 2019 la peste 5000 de lei în 2024.
Analistul economic Ionuț Dumitru explică și avantajele economice ale revenirii în România:
„În România, nivelul mediu al prețurilor este un pic peste jumătate față de media europeană. Față de Germania, de exemplu, 1.000 de euro cât e salariul mediu net în România e echivalentul în termeni de putere de cumpărare a circa 2.000 de euro din Germania. Ori un salariu de 2.000 de euro, chiar și pentru țările vestice, nu e chiar un salariu foarte des întâlnit.”, a declarat el pentru observatornews.ro.
În anul 2022, România a înregistrat un câștig de peste 90.000 de rezidenți, incluzând nu doar români întorși acasă, ci și cetățeni din Republica Moldova și Ucraina, care s-au stabilit în România din cauza conflictelor din regiune.