Duminică, 12 aprilie, credincioșii din întreaga țară prăznuiesc Sărbătoarea Floriilor, care marchează momentul intrării Mântuitorului în Ierusalim, călare pe un măgar, alături de soborul format din cei 12 Apostoli ai săi. De altfel, a fost prima și ultima dată când Iisus Hristos s-a lăsat aclamat asemenea unui rege.
Odată ajuns în Cetatea Sfântă, oamenii l-au întâmpinat cu ovații și ramuri de palmier, așa cum se procedează de obicei în acele locuri. Acesta este motivul pentru care trebuie să îi celebrăm cum se cuvine pe fericiții posesori ai unor nume de flori.
Fiind vorba despre una dintre cele mai importante sărbători ale creștinității, mai ales că vestește venirea Paștelui, aceasta nu poate duce lipsă de tradiții izvorâte din negura timpului, pe care credincioșii au grijă chiar și acum să le respecte cu sfințenie.
Chiar dacă acum nu vor mai avea ocazia să participe la Sfânta Liturghie, slujbă în cadrul căreia preoții citesc rugăciuni de sfințire a salciilor, oamenii vor împodobi în continuare ușile și ferestrele gospodăriilor, pentru a menține vie rânduiala postului.
De asemenea, se obișnuiește ca aceste ramuri să fie înfipte în straturile proaspăt semănate, pentru noroc tot restul anului, sau puse, pur și simplu, în hrana animalelor. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de cele cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui și simbolizează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.
În unele sate, de Florii, oamenii agaţă pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei-de-vie, pe stupi şi la ferestre ramuri de salcie sfinţite. Astfel, toţi membrii familiei se vor bucura de prosperitate şi vor fi sănătoși. În grădini, se îngroapă mugurii salciei sfinţite sub prima brazdă. Astfel, cei care vor face asta vor cunoaște belşugul.
Pentru a avea spor în casă, credincioşii pun la uşi şi la icoane crenguţe de salcie pentru a atrage binele. Crenguţele de salcie se ţin în casă un an. În anumite sate din Banat şi din Transilvania, fetele mari pun o cămaşă curată şi o oglindă sub crengile unui păr altoit, pe care, după răsăritul soarelui, le iau din acel loc. Obiceiul ajută în dragoste şi sănătate.
Ca să ai noroc, fierbe o legătură de busuioc în apă, în noaptea de dinaintea Floriilor, şi spală-ţi părul cu acest lichid. Dacă încă nu ți-ai găsit alesul, aruncă restul de apă sub un păr. Astfel, potrivit obiceiului, vei avea o șansă să-l întâlnești.
În această zi de sărbătoare este bine să ştii nu se coase, nu se spală, nu se fac treburi în casă şi nu este bine să te cerţi cu nimeni. Suntem în post şi deşi este dezlegare la peşte, nu este dezlegare la carne de pasăre, vită sau pui.