Prima pagină » Diverse » Satul din România unde SOARELE răsare de două ori. Turiștii iau cu asalt zona doar ca să vadă minunea

Satul din România unde SOARELE răsare de două ori. Turiștii iau cu asalt zona doar ca să vadă minunea

Satul din România unde SOARELE răsare de două ori. Turiștii iau cu asalt zona doar ca să vadă minunea

Un fenomen spectaculos se produce în fiecare vară într-un sat din România. Aici, soarele răsare de două ori, iar turiștii iau cu asalt zona doar ca să vadă minunea.

Satul în care soarele răsare de două ori este de o frumusețe aparte, situat în centrul țării.

Satul în care soarele răsare de două ori

Mulți și-au dat cu părerea despre acest fenomen, dar explicația e mult mai simplă, după cum o să vedeți.

Satul Rimetea este locul de basm în care soarele răsare de două ori.

Situat în județul Alba, la doar 24 de kilometri de orașul Aiud, Rimetea este un sat pitoresc, amplasat la poalele Munților Trascău, cu al său vârf Piatra Secuiului care se înalță semeț, până la 1171 metri.

Relieful specific acestei zone dă iluzia că soarele răsare de două ori. Se întâmplă în fiecare vară, în diminețile de la finalul lui iunie și începutul lui iulie.

Există și o explicație pentru acest fenomen. Fiind așezată la poalele Munților Trascău, localitatea Rimetea este „apărată” de zeci de creste muntoase, dar două dintre ele sunt mai înalte decât restul.

Tocmai aceste două creste se înalță atât de mult încât, după ce răsare deasupra primei creste, astrul ceresc dispare în spatele celei de-a doua, care blochează lumina.

În scurt timp, soarele răsare din nou, iar fenomenul este unul deosebit de spectaculos. Și necrezut, dovadă că mulți turiști vin aici special pentru a vedea deja faimosul răsărit de la Rimetea.

Când depășește Piatra Secuiului, soarele a răsărit complet și sătenii sunt pregătiți de o nouă zi.

Fenomenul de la Rimetea are loc doar vara, în intervalul cuprins între finalul lunii iunie și începutul lui iulie.

Rimetea, sat pitoresc de munte

Până nu demult, în satul Rimetea trăiau peste 2000 de oameni. Acum, mai sunt doar câteva sute, dar chiar și așa localitatea încă păstrează foarte bine tradițiile populare.

Aici, casele sunt excelent conservate, păstrând arhitectura din secolul al XIX-lea.

Locul este unic și pentru peisajele sale.

Cu câțiva ani în urmă, Ministerul Culturii chiar a inclus satul Rimetea pe lista propunerilor României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, arată alba24.ro. În 1999, Rimetea a și primit premiul „Europa Nostră”, acordat de Comisia Europeană.

Să mai spunem și că, în anul 2000, localitatea din Alba a fost desemnată de către Oficiul Național al Monumentelor Istorice zonă arhitecturală și urbană protejată.

Satul Rimetea se află pe lista celor mai căutate zone turistice din România. Numeroși străini aleg să își petreacă aici vacanțele.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele