După patru ani de investigații, Agenția Națională de Integritate (ANI) a decis să claseze cazul privind presupusa stare de incompatibilitate a lui Cătălin Cîrstoiu, fost manager al Spitalului Universitar de Urgență București și fost candidat la Primăria Capitalei. Concluzia oficială a ANI confirmă că medicul „nu a încălcat regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese”.
Într-un raport emis pe 16 decembrie 2024, ANI a informat oficial că nu au fost identificate diferențe semnificative sau elemente de încălcare a legislației în cazul lui Cîrstoiu. În urma evaluării detaliate, instituția a dispus clasarea lucrării și comunicarea raportului către medic.
Investigația, demarată în 2020, analiza două posibile situații de incompatibilitate: faptul că Cîrstoiu a fost simultan manager la un spital public și medic la o unitate privată, precum și faptul că soția sa ar fi rămas șefă de secție peste termenul legal la același spital.
”În temeiul dispozițiilor art. 21 alin. 4 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnitătilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, vă comunicăm, alăturat, Raportul de evaluare nr. 39133/G/II/16.12.2024”, se arată într-o adresă comunicată oficial medicului.
”În urma finalizării evaluării efectuate în lucrarea nr. 18213/S/11/06.07.2020 privind pe Cîrstoiu Cătălin Florin, manager al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, în raport cu datele, informațiile şi documentele aflate până în prezent la dosarul lucrării, în perioada evaluată, nu au fost identificate diferenţe semnificative în sensul prevederilor art. 18 din Legea nr. 176/2010, respectiv nu au fost identificate elemente de încălcare a regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese.
Având în vedere cele prezentate mai sus, în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. g) şi art. 17 alin. (5) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea functiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiintarea, organizarea şi funcţionarea ANI, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative,
Dispun:
1. Clasarea lucrării nr. 18213/S/11/06.07.2020;
2. Comunicarea raportului de evaluare persoanei evaluate”. (B.T.I.)
În primăvara acestui an, acuzațiile legate de ancheta ANI au avut un impact semnificativ asupra candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei, din partea alianței PSD-PNL. Dezvăluirile au generat o presiune publică considerabilă, iar medicul a decis să se retragă din cursă, schimbând dinamica alegerilor locale din iunie.
La finalul lunii aprilie, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat că acuzațiile aduse ar trebui clarificate exclusiv de ANI, subliniind că, din punctul său de vedere, nu a încălcat legea.
„Din punctul meu de vedere, eu nu am făcut nimic care să îmi dea mie perspectiva că sunt într-o stare de incompatibilitate. Vreau să vă spun că am operat și în alte spitale publice, la solicitarea colegilor mei de acolo, când au avut o problemă în sala de operații. Vreau să vă spun că am operat și în Republica Moldova, unde am început artroplastia, adică protezarea genunchiului și a șoldului. Vreau să vă spun că am oferit opiniile mele medicale și expertiza mea profesională și în alte spitale private atunci când mi s-a solicitat acest lucru. Eu întotdeauna am răspuns oricărui apel telefonic, chiar dacă rețelele mobile nu sunt acreditate pentru educație medicală. Mi-am spus opiniile, mi-am ajutat colegii când au avut o problemă cu un pacient. (Mai multe detalii AICI)
Sursa foto: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX
CITEȘTE ȘI: